Eмисия новини
от 16.00 часа

Двама тийнейджъри са задържани за убийството на северноирландската журналистка Лайра Маккий

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама тийнейджъри бяха арестувани във връзка с убийството на журналистката Лайра Маккий в Лондондери, Северна Ирландия. Маккий бе простреляна по време на отразяването на безредиците в града.

Двамата задържани съгласно закона за тероризма са на 18 и на 19 години. Полицията обвинява дисиденти републиканци - най-вероятно от организацията Нова ИРА - за убийсвото на Маккий и смята, че в инцидента са замесени повече от един човек.

Днес обаче друга републиканска групировка „Саорад“ обяви, че нейн доброволец е застрелял Маккий при опит да защити хората от полицията.

На нощното бдение в Лондондери в петък присъстваха както лидерът на „Шин Фейн“ Мери Лу Макдоналд, така и лидерът на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър. Както отбеляза журналистка от Би Би Си, „Лайра успя да събере враждуващите иначе Макдонад и Фостър без мерки за сигурност или барикади“.

Безредиците в района Креган на Лондондери започнаха, след като полицията започна да претърсва къщи за оръжия и боеприпаси. Нападателят рани тежко Маккий, която малко по-късно почина в болница, където бе откарана с полицейска кола.

Още от