Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според бивш еквадорски дипломат в Лондон Асандж е станал жертва на заговор

Джулиан Асандж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бивш дипломат в еквадорското посолство в Лондон заяви, че Джулиън Асандж се е отнасял напълно с уважение към персонала, но е станал жертва на заговор на правителството да бъде изгонен от сградата.


В ексклузивно  интервю за Скай нюз Фидел Навалес, който е бил консул и първи секретар в посолството през шест от седемте години, прекарани в него от Асандж, опроверга съобщенията, че основателят на "Уикилийкс" е нападал хора от охраната, че не е почиствал стаята си и не се е грижил за котката си.

Според него новият президент на Еквадор Лени Молено публично е критикувал Асандж, за да създаде впечатлние, че правителството е уморено от неговото лошо поведение. Навалес допълва, че не може да си спомни за нито един инцидент, свързан с неправомерно поведение на Асандж до напускането си на посолството през юли 2018 година.

Дипломатът казва още, че през годините дори е станал добър приятел с Асандж. По-рано този месец Асандж беше арестуван след като еквадорските власти прекратиха убежището му в посолството в Лондон. Той е застрашен от екстрадиране в Швеция по обвинение в сексуално насилие и в САЩ за разпространяване на секретна информация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени