Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

Строги наказания грозят семейните лекари, предупреждава „Телеграф“. Става дума за предвидени санкции, ако общопрактикуващите лекари не ваксинират пациентите си, но отбележат, че децата са минали процедурата в документите. Предлага се отнемане на правата им и съдебно преследване.

Сайтът на парламента се срина, пише в електронния вариант на „Труд“. Все още няма информация на какво се дължи проблемът, подчертават от вестника. От съобщението, публикувано снощи в 20 ч., до тази сутрин, страницата на парламента в интернет не работи, показва проверка на „Хоризонт“.

Електронната версия на „Стандарт“ припомня, че КАТ прави масови проверки по пътищата в страната. Акцията е в сила до 24 април. Пътните полицаи проверяват с дрегер за употреба на алкохол, спазват ли се ограниченията в скоростта и дали се употребяват предпазните колани в автомобилите.

Във Великобритания, Съединените щати и Австралия, от няколко години, се провежда инициатива за даване на безплатни плодове на децата в супермаркетите, пише „24 часа“. Това е опит на търговските хранителни вериги да подпомогнат родителите в здравословното хранене на подрастващите. Опитът е успешен, показват резултатите от последните три години.

По данни на Евростат у нас само 37 на сто от българите хапват плодове всеки ден, пише „24 часа“. Зеленчуци пък консумират всекидневно 45 на сто от българите. Така страната ни е сред водещите по нездравословно хранене в Евросъюза, което създава риск от болести и ранна смърт като последствие.

Десетки български храмове са в окаяно състояние, заявява реставраторът Лука Делийски в интервю за „Телеграф“. Той предлага пожарът в „Нотр Дам“ да стане като обеца за нашите уши. 56-годишният реставратор твърди, че страната ни има добре подреден регистър на черквите и манастирите, специалистите познават състоянието им, но липсва смислена политика къде и какво трябва да се направи за поддръжката и реставрацията им.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени