Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит благослови българите на Цветница

На Връбница, както е известен още празникът, имен ден имат над 370 000 български граждани

2
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” навръх Цветница.
Снимка: БГНЕС

Днес православната църква почита един от големите християнски празници - Вход Господен в Йерусалим. Няколко дни преди Своята кръстна смърт, Иисус Христос влязъл тържествено в свещения град. Посрещнало го многолюдно множество с радостни викове и развети палмови клонки, след като възкресил Лазар предния ден.

Патриарх Неофит благослови българите преди службата в катедралния храм „Свети Александър Невски“ в София:

„Да сме честити с този хубав празник. Да сте ни живи и здрави. Бог да благослови всички и да имаме радостта на днешния прекрасен празник“.

У нас празникът е известен като Цветница или Връбница и се възприема от народа като пролетен, цветен празник, в който светът и природата празнуват своето раждане. Носейки в ръце осветените върбови клонки и цветята като спомен за онова тържествено събитие в Йерусалим, миряните днес символично се включат в ликуващото множество, което някога с толкова радост е приветствало Спасителя.

Това е денят с най-много именници - над 370 хиляди българи.

На Цветница или Връбница празник имат повече от 370 хиляди българи с имена на цветя и дръвчета. Хиляди вярващи се събраха в храмовете, за да си вземат върбова клонка по стара традиция.

„По-важно е смисълът зад носенето на клонката. Клонката е само символ“, „Хубав празник е посрещането на Исус Христов в Йерусалим“, „Ще отидем да запалим по една свещичка за здраве с внуците“, „На фона на всичко, което ни залива, това е малко утеха за душата“, „Ден на цветята, на радостта, на обичта“, коментираха хора, дошли за службата в „Свети Александър Невски“.

„Хората ходят на черква. Всеки се старае да си вземе по една клонка и да си я занесе в къщи. Ходят си по именни дни. Става много весело, много приятно“, каза жителка на Враца.

Цветница е празникът с най-много именници у нас:

„Празнувам го с радост всеки път с близките си. Обичам да съм сред природата този ден и ако не се люлея на вековно дърво, поне да го прегърна и въобще радвам се, когато хората успяват да намерят съвсем личен повод да празнуват“, каза друга жителка на Враца.

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи Златоустовата Света литургия в катедралата „Светите братя Кирил и Методий“, а след това раздаде на християните върбови клонки за здраве. От храма тръгна шествието с участничките в ритуала по вода. Тази година той се организира от народното читалище „Бяла Анаста“.

„За него сме подготвили специално танца „Кумичене“. Първата част е от наш емблематичен танц „На прощаване“, в който е пресъздадено обиграването на венчетата точно на ритуала“, каза за „Хоризонт“ председателят на читалището Кристиян Костов.

По традиция момите хвърлят своите венчета от пролетни цветя във водата на река Осъм, а тази, чието изплува първо под моста, се обявява за Царица на празника. Тази година това бе 18-годишната Кристина Георгиева.

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, но и най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин - времето, в което Христос приема страданието и кръстната смърт, за да изкупи греховете на човечеството и чрез своето възкресение от мъртвите да му дари надеждата за спасение и вечен живот.

Дните след Цветница до Възкресение Христово се наричат Страстна седмица заради мъката и страданието на Божия син, като в скръбните богослужения вярващите ще проследят и съпреживеят последните драматични дни от земния живот на Христос.

Католическата общност празнува Великден.

Папа Франциск сподели днес скръбта си по повод кръвопролитните атентати в Шри Ланка, помрачили Великденската неделя, и изрази съчувствие към "всички жертви на това толкова жестоко насилие".

"С прискърбие научих новината за тежките атентати, донесли точно днес, на Великден, траур и болка в църкви и други места, където се събират хората в Шри Ланка", заяви Франциск в обръщение към множеството след традиционното си послание и благословение "Урби ет орби" ("Към града и към света").


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени