Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Относително ниска избирателна активност на президентските избори в Северна Македония

| обновено на 21.04.19 в 19:29
Предизборни плакати на Стево Пендаровски, подкрепен от управляващия СДСМ,и на Гордана Силяновска - кандидат на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
Снимка: БТА

 Над 28 % е избирателната активност на първия тур на изборите за президент в Северна Македония до 16 ч. българско време.

За да бъде избран победител на първи тур, в него трябва да участват над 904 хиляди души. Ако никой от кандидатите не спечели повече от половината от гласовете, каквито са и прогнозите, двамата с най-голяма подкрепа ще се явят на балотаж на 5 май.

Стево Пендаровски, кандидатът на управляващите Социалдемократически съюз и Демократичен съюз за интеграция, демонстрира сигурност, че ще се класира за балотажа на 5 май и обвърза вота за кандидатурата си с европейската интеграция на страната:

"Очаквам убедително предимство, което на балотажа ще даде възможност на гражданите да подкрепят масово и окончателно пътя, който Република Северна Македония пое през последните две години - по-далеч от изолацията и по-близо до Европа, към която принадлежи".

Кандидатът на най-голямата опозиционна партия - ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска, допусна, че може да не премине през първия тур, но изключи възможността да гласува на балотажа за Пендаровски:

"Искам да докажа, че ние, жените, имаме специални качества, специален начин за справяне с проблемите. Очаквам да стигна до втория тур, но ако стане така, че не успея, ще гласувам за г-н Блерим Река заради неговата компетентност и гражданска ориентация".

Кандидатът Блерим Река е подкрепен от партиите "Алианс за албанците" и Движение "Беса". Според допитванията той няма шанс да спечели.

Към 13 часа местно време до урните са отишли 20,45% от избирателите, съобщи говорител на Държавната изборна комисия, като каза, че са пристигнали данни от 75% от избирателните секции. Вотът започна в 7 ч. и продължава до 19 ч. местно време.

Право на участие в изборите днес имат 1 милион 808 хиляди 131 души. Те могат да дадат своя глас в разкритите 3 хиляди 480 секции в цялата страна.

За да бъде избран победител на първи тур в него трябва да участват над 904 хиляди души от имащите право на глас. Проучвания показват, че 40% от имащите право на глас още не са решили дали да се включат в изборите, а 22% казват, че няма да гласуват.

Според бившия премиер Владо Бучковски този вот ще бъде „първи тест след сключването на Преспанския договор и промените на конституцията“. С договора бе приключен спорът за името между Атина и Скопие и страната вече се нарича Северна Македония.

Другият важен въпрос е постигането на 40% изборна активност на втория кръг, за да могат изборите да бъдат признати за валидни.

Затова в края на предизборната кампания политическите сили апелираха за активно гражданско участие.

„Недоволството от властта, но и от опозицията, може да доведе до по-голяма степен на неучастие от обикновеното. Така че ако евентуално не бъде преодоляна бариерата за втория кръг, може да доведе до нова политическа криза“, смята Бучковски.

Очакванията за активността на първия тур са тя да бъде на средно ниво, коментира в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ специалният пратеник на БНр в Скопие Георги Марков. Според него от нея ще зависи дали ще има втори тур на изборите, тъй като се изисква 40% от избирателите да отидат до урните, за да има валидно избран президент.

Последни данни от социологически проучвания, оповестени преди седмица, сочат малка преднина от 3,7% за Стево Пендаровски, подкрепен от управляващия СДСМ, пред основния му опонент - Гордана Силяновска, зад която стои опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Пендаровски има една по-силна подкрепа от Силяновска сред албанската общност. Прогнозите са, че двамата вероятно ще отидат на балотаж. Блерим Река е подкрепян основно от албанци, но за него може да гласуват и етнически македонци, които харесват обещанието му за връщането на републиканизма, каза Марков.

Изборите в Северна Македония се следят от над 3 хиляди местни и над 400 международни наблюдатели. През целия ден ще работят разкритите горещи телефонни линии към националния омбдусман и граждански сдружения, на които ще се приемат сигнали за нарушения на изборния процес.

Преди изборите председателите на щабовете на тримата претенденти за президентския пост отправиха призив за провеждане на честни и демократични избори. Към него се присъедини и премиерът Зоран Заев, който апелира и за активно участие на сънародниците си в днешното гласуване и в насрочения за 5 май втори тур.

В Северна Македония днес се провеждат и избори за кмет в Охрид, Дебър и Ново село.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!