Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балотаж за президент на Украйна между Порошенко и Зеленски

| обновено на 21.04.19 в 19:32
Петро Порошенко (вляво) и Володимир Зеленски след първия кръг на президентските избори в Украйна.
Снимка: Ройтерс

Тази вечер ще стане ясно дали Украйна ще има нов президент. Според предварителните анкети, цитирани от Франс прес, действащият държавен глава Петро Порошенко няма никакъв шанс да бъде преизбран на днешния балотаж. 73 на сто от анкетираните са заявили, че ще гласуват за комика Володимир Зеленски.

Балотажът в Украйна приключва в 20 ч. местно и българско време.

Над 130 000 служители на реда отговарят за сигурността по време на днешния втори тур от президентските избори в Украйна. Проучванията сочат, че настоящият държавен глава Петро Порошенко ще отстъпи поста на актьора Володимир Зеленски.

Новакът в политиката Володимир Зеленски заяви в изборната секция, че Украйна днес му е осигурила много хубаво време, а жена му му пуснала рапъра Еминем за настроение. Зеленски, който играе честен президент в популярен сериал, обеща да обедини Украйна:

"Резултатът от днешното гласуване ще бъде победа за украинците, победа за Украйна и надявам се победа за честния избор".

Според допитванията Зеленски има всички шансове да смени настоящия държавен глава Петро Порошенко, който преди да гласува днес присъства на богослужение заедно със семейството си и силна охрана. Порошенко спечели още на първия тур в предишните избори, но популярността му рязко спадна заради войната в Източна Украйна и скандалите за корупция.

Размяна на обвинения беляза предизборния дебат в петък на Олимпийския стадион в Киев.

Володимир Зеленски обвини Петро Порошенко в корупция:

„Аз просто съм човек, обикновен човек, дошъл да разбие системата. Проблемът дори не е, че корумпирахте хората, а че ни отнехте пет години. Аз не съм ваш опонент, аз съм вашата присъда".

Порошенко заяви по адрес на съперника си, който е комедиен актьор и филмов продуцент без политически опит, че прави страната за посмешище. Той обвини Зеленски, че не разполага с компетентността да заема най-високия пост в Украйна:

„Имаме само красива опаковка, под която всеки може да намери желаното. Изправени сме пред външни предизвикателства и проблеми, които изискват кураж и международен опит от президента.“

В първия тур на вота Зеленски получи 30% от гласовете. Порошенко беше подкрепен от 16 на сто от избирателите.

Социологическите проучвания, показват, че Зеленски е фаворит за спечелването на президентските избори в Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна