Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сравнително скромен протест на „жълтите жилетки“, пак сблъсъци в Париж

Въпреки сблъсъците с маскирани протестиращи, протестите бяха предимно мирни.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 28 хиляди души са участвали в антиправителствени протести във Франция вчера, в Париж демонстрантите са били 9000, съобщиха ДПА и ТАСС, цитирайки официални данни.

Това означава, че акцията, обявена от организаторите за „ултиматум на правителството“, е имала по-скромни мащаби от протестите миналата седмица, предаде БТА.

Организаторите обаче съобщиха значително по-високи цифри от официалната статистика. Според тях в протестите са участвали 101 125 души.

Вчера отново се стигна до сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи в Париж. Запалени бяха множество превозни средства.

Протестиращите палеха огньове по време на шествието си, за да покажат на правителството, че възстановяването на катедралата „Нотр Дам“ не е единственият проблем, който има нужда от решение. Полицията използва водни струи и сълзотворен газ, за да контролира радикалните елементи, но въпреки сблъсъците с маскирани протестиращи, протестите бяха предимно мирни.

При сблъсъците бяха ранени 14 полицаи и задържани 182 протестиращи, съобщава ТАСС.

Протестите на „жълтите жилетки“ се провеждат за 23-и пореден уикенд. Движението иска по-ниски данъци, по-високо заплащане и повече използване на механизмите на пряката, а не представителна, демокрация, припомня ДПА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени