Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 800 участници в Празника на хармонията и красотата в Генерал Инзово

| обновено на 21.04.19 в 14:30
Участнички във фолклорния фестивал „От Цветница до Гергьовден“
Снимка: Даниела Костова

Празника на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден“ се провежда за 20-и път в ямболското село Генерал Инзово. В конкурсната програма участват фолклорни групи от цяла Югоизточна България.

Над 800 участници на различна възраст дойдоха в Генерал Инзово за фолклорния празник.

„Красив празник е, наситен с танците, с песните, с хората, най-вече с младите момичета, които участват“, сподели зрителка.

„То се предава от поколение на поколение. Ние сме го чули от старите хора, ние сега го предаваме на другите“, добави участник.

„Много е цветно, много е шарено, настъпи пролетта. Това е нашият живот, иначе селата ни са изгубени. На такива празници светът се сеща, че има села“, посочи от своя страна трета местна жителка.

За пръв път тази година беше представено и пролетното надиграване „Ромбана“, характерно за лазарките от този край.

Фолклорният празник събира все повече групи, като изпълнителите са на различна възраст, поясни Янка Лилова - председател на читалището в Генерал Инзово:

„Имаме деца на 7 години, имаме 14-годишни младежи, имаме 25-годишни млади хора. Имаме 75, дори 85-годишни възрастни хора“.

За надиграване „Ромбана“ тя обясни, че „характерно за лазарките е, че сменят престилката, която е една на ромбове и се предполага, че една от идеите за тази „Ромбана“ са ромбовете“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени