Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъбова фиданка от най-старото дърво в България беше засадена под крепостта „Царевец“ във Велико Търново

2
Снимка: Здравка Маслянкова

Дъбова фиданка от най-старото дърво в България беше засадена на Цветница в двора на средновековната църква „Св. Иван Рилски“ под крепостта „Царевец“ във Велико Търново. Инициативата е част от поклонническия пешеходен поход „Светият път“, посветен на 550-ата годишнина от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от старата столица Търново в Рилския манастир.

Петгодишната фиданка е дарение от старозагорското село Гранит и е издънка от 1700-годишния Гранитски дъб. Дъбово листо с вписан кръст е логото на поклонническия поход „Светият път“, посочи историкът проф. Пламен Павлов, член на Инициативния комитет:

„Дъбът е един от знаците на св. Иван Рилски. В неговото житие става дума за един дъб край родното му село Скрино, Кюстендилско, после е живял в хралупата на един дъб. Да дадем един природозащитен и екологичен аспект на цялата инициатива“.

Дъбовото дръвче беше засадено до археологическите останки на средновековната църква „Св. Иван Рилски“, разкрита преди 10 години от професорите Николай Овчаров и Хитко Вачев, разказа директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов:

„На хълма Трапезица е голямата църква „Св. Иван Рилски“, но тази е известна с това, че след падането на столичния Търновград, тук са били пренесени мощите на 70-те светии“.

Националният поклоннически поход ще тръгне на 1 юли от Велико Търново към Рилския манастир.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна