Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Бензинът отново поскъпва шоково", пише вестник "Сега". Изданието обяснява, че само няколко месеца след масовите есенни протести, обхванали страната заради поскъпването на горивата и след успокояването на цените през зимата, масовият бензин А 95 гони рекордни за тази година стойности. От средата на март досега увеличението е средно с 12 ст. за литър.

От 2,08 лв. на 14 март сега масовият бензин е средно 2,20 лв. Пет големи вериги по традиция поддържат еднакви средни цени - 2,22 лв. за литър. Това показва справка в специализирания сайт Фуело, който следи цените на горивата у нас и по света. Зареждането на резервоара в Северозападна България излиза най-солено, допълва "Сега".

"Уж недоволен от интерпретациите на тема корупция, Радев отказа на "24 часа" да разсекрети кой как говори за нея", пише всекидневникът в заглавие на първата си страница. Изданието посочва, че президентът Румен Радев е отказал да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет за национална сигурност на тема корупция, който свика на 8 април.

След съвета липсваше единна позиция на членовете му, а между управляващи и опозиция прехвърчаха взаимни нападки и обвинения в изопачаване на истината. Именно заради разнопосочните разкази какво се е говорило на консултативния съвет "24 часа" е поискал достъп до стенограмата по Закона за достъп до обществена информация. В петък в редакцията е получен отказ, защото стенограмата е засекретена като "служебна информация", уточнява всекидневникът.

"Тежки глоби от ЕК заради "зеления" хаос в Натура 2000", пише вестник "Труд". По информация на изданието наказателни процедури и глоби ще бъдат наложени на България, ако правителството ни не приеме промени в Закона за биологичното разнообразие. Въпреки заплахата от санкции, корекциите в нормативния акт вече втора седмица отлежават в Министерския съвет, защото тяхното гласуване е отложено от премиера Борисов, посочва "Труд".

"Родители съдят Столичната община", съобщава вестник "Дума". Сдружението "Настоящи и бъдещи майки" вкара в съда наредбата за прием на деца в детски градини и предучилищни групи в училищата в София. Това става само няколко дни, преди да бъде обявено първото класиране на приетите деца, което се чака с тревога от много родители заради липсата на места.

Сдружението оспорва предимството, което се дава на близнаци, на втори деца и на братя и сестри, родени с разлика от две години. Според последните изменения на наредбата от февруари те имат право на допълнителна точка и така на практика получават възможността за сигурен прием, уточнява "Дума".

"Вносно агнешко от Македония с неясни печати и 20% по-ниска цена се появи в магазините", информира "Монитор". За изданието председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев пояснява, че на печата върху месото нямало нищо четливо. "Според законите и регламентите е редно да се забрани от агенцията по храните. По регламент на печата трябва видно да личи държавата на произход и кланицата", допълва експертът пред "Монитор".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна