Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порожанов очаква протестиращите биоземеделци да предложат зам.-министър за сектора

| обновено на 22.04.19 в 17:00
Българска асоциация "Биопродукти" организира протест поради натрупани проблеми, свързани с биологичното производство.
Снимка: БГНЕС

Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че производителите на плодове и зеленчуци получават между 5 и 8 различни вида субсидии по отделни схеми, а плащанията специално при плодовете, включително с биологичното производство, са общо между 250 и 420 лв. на декар.

Днес той е предложил на протестиращите да предложат зам.- министър на земеделието, който да отговаря за сектора.

Около 150 зеленчуко- и биопроизводители протестираха пред Министерство на земеделието с искане за оставката на земеделския министър Румен Порожанов.

Почти час продължи срещата на министъра с част от протестиращите. По техни думи министърът е приел всички техни искания, без това за оставката му, и е обещал, че ще има оставки на ниво дирекции в Министерството.

На протеста са представители на 13 браншови организации. Те обвиняват Министерството в ощетяване на родното производство и свръхрегулация, която съсипва бизнеса им.

Хората искат още да се осигури изкупуване на продукцията им на адекватни цени, както и да се създаде зеленчукова борса, на която да продават произведеното от тях и да се гарантира продажбата на български плодове и зеленчуци и биопродукти в супермаркетите, както е регламентирано в редица европейски държави.

На протеста е и евродепутатът от левицата Момчил Неков, който подкрепя исканията, но заяви, че е нужна промяна в политиката на държавата към сектора, защото "проблемите няма да се решат със смяна на един министър с друг".

След протеста пред Министерството на земеделието, където движението е спряно, протестиращите ще се отправят на шествие към Министерски съвет.

Биопроизводители излязоха днес за втори път на протест с искане за оставка на земеделския министър Румен Порожанов.

Протестираме, за да защитим българското биопроизводство, чиновническа некомпетентност и произвол, казват биопроизводителите.

"МЗ обяви не просто война, а геноцид на българското биоземеделие. Това трябва да спре. Искаме прозрачност, искаме Консултативен съвет, искаме всички заинтересовани страни да участват във взимането на решения, искаме също така отговорните за тази ситуация да поемат своята отговорност като подадат оставка".

След първия протест на биофермерите на 9 април министър Порожанов беше категоричен, че оставка няма да има и аргументира строгите мерки с констатация от Брюксел, че българските фермери не спазвали правилата за биопроизводство. Час след началото на днешния протест в министерството се свиква Консултативен съвет за сектор плодове и зеленчуци



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна