Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Бензинът отново поскъпва шоково, извежда в заглавие СЕГА. Само няколко месеца след масовите есенни протести, обхванали страната заради поскъпването на горивата и след успокояването на цените през зимата, масовият бензин А 95 гони рекордни за тази година стойности. От средата на март досега увеличението е средно с 12 ст. за литър. От 2.08 лв. на 14 март сега масовият бензин е средно 2.20 лв. Пет големи вериги по традиция поддържат еднакви средни цени - 2.22 лв. за литър. В сравнение с началото на годината разликата е още по-драстична. Най-ниската стойност за бензина е била около 20 януари - 1.94 лв. за литър. Това прави разлика от 28 ст. за четири месеца. За същия период средната цена на суровия петрол се движи от около 61 до близо 71 долара за барел. Парадоксално, но в последния месец дизелът поддържа сравнително равномерни цени - разликата от средата на март до средата на април е едва 3 ст. нагоре - от 2.28 до 2.31 ст. за литър. Но в сравнение с началото на годината и при дизела поскъпването е осезаемо - с 16 ст. за литър.

Метрото в София не помага на много хора да слязат от колата, четем още в СЕГА. Наличието на метро не обслужва София и крайградските територии, а само определени квартали по направление на самото метро. Това е основният отрицателен извод в проучване на инициативата „Визия за София” за достъпността на обществения транспорт в столицата. Заключенията на екипа, който работи под егидата на Столичната община, трябва да се използват при разработването на нов Общ устройствен план на града. Заключението е, че в града все още има много зони, които не са добре обслужени транспортно. 79 на сто от районите са със средно, добро и много добро обслужване по отношение на достъпността, но немалък процент е със слаба и лоша свързаност - 16 на сто.

Бизнесът със стари коли рухна, установява 24 ЧАСА. Много от търговците на употребявани автомобили са пред фалит, след като от началото на годината бизнесът с вноса на стари коли още повече зацикли. С 9,2 процента са намалели регистрациите в България на возилата с пробег, сочи официалната статистика на МВР. Общо 4621 по-малко употребявани леки и лекотоварни автомобили са достигнали до клиентите като нов внос, сравнено с периода от първите три месеца на 2018-а. До 1 април в България са регистрирани общо 52 585 возила над 6-месечна възраст, докато през 2018-а те са били 57 206.

5200 деца избягали от  училище след първия звънец, сочи МОНИТОР. Това става ясно от писмен отговор на просветния министър Красимир Вълчев на депутатско питане.Броят на избягалите от училище е намалял за изминалите 5 години благодарение на работата на екипите по Механизма за обхват. Сред най-честите причини за непосещаване на детска градина и училище просветният министър посочва мобилността на семействата и миграцията към чужбина, ранните бракове и майчинство, както и ниския образователен статус на родителите.

Над 900 кандидат-студенти закриха кампанията в СУ, четем в МОНИТОР. За изпита по химия заявления бяха подали 829 мераклии. Решаването на първия компонент от него – теста, служи за вход в над 20 специалности в Алма матер, сред които „Инженерна физика“, „Химия и информатика“, „Биология и химия“, „Геология“, „Астрофизика, метеорология и геофизика“, „Учител по природни науки в основна степен на образованието“, „Медицинска сестра“. Желаещите да кандидатстват в специалност „Медицина“ пък трябваше да се преборят и с втория модул - развиването на темата „Строеж на атома“. С успешно положените изпити по биология и по химия бъдещите студенти могат да кандидатстват за специалностите „Фармация“ и „Медицина“.

Сутринта се проведоха още два изпита. Първият бе по физика, за който желаещите бяха 51. Те имаха 4 часа да се справят с тест от 20 въпроса и с решаването на задача, която да провери знанията им за физичните закони.

57 кандидат-студенти пък бяха подали заявление за събеседването за кандидатите за специалността „Графичен дизайн“. На изпита те трябваше да представят портфолио с авторски творби.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени