Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ отбелязва Световния ден на безопасността и здравето на работното място

92 черни балона в небето за 92-ма загинали на работното място

2914 трудови злополуки в България през 2018-а, с три повече от 2017-а

| обновено на 22.04.19 в 13:00
2
Пред КНСБ бяха пуснати 92 черни балона в Световния ден, посветен на безопасността и здравето на работното място.
Снимка: БГНЕС

2914 трудови злополуки са станали в България през миналата година. Те са с три повече в сравнение с 2017-а. Това обяви социалният министър Бисер Петков, който участва в организирано от КНСБ честване на Световния ден за безопасност и здраве на работното място.

92-ма са загиналите на работното си място през миналата година в България.

„Всеки 15 секунди в света умира, загива един работник вследствие на трудова злополука или професионална болест, а годишно те са повече от 2 милиона и 700 хиляди. Около 4 % от БВП, световният брутен вътрешен продукт се губи вследствие на трудовите злополуки, професионалната болест, трудовия травматизъм, най-общо“, каза министър Петков.

В памет на жертвите на трудови злополуки синдикалистите пуснаха в небето 92 черни балона.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви:

"Ние сме заедно, за да почетем тези, които загинаха на работните си места и да помним мъртвите, за да се борим за живите".

Социалният министър Бисер Петков коментира: "Наш общ дълг - на синдикати, на работодатели и на правителство, е да направим всичко възможно, за да постигнем това, което е трайна цел на инициативата на Международната организация на труда и на Международната асоциация по социално осигуряване "Визия 0", тоест нулев трудов травматизъм".

От КНСБ връчиха и традиционните награди "Прометея" за постижение и добри практики в безопасността и здравето на работниците. Сред тазгодишните носители на отличието е Националната финансово-стопанска гимназия.

Според данните на КНСБ страната ни е в челото на класация сред държавите-членки с два пъти по-висок от средния за ЕС брой смъртни случаи на работното място. У нас те са над 3 и половина на 100 хиляди заети, при по-малко от два при останалите страни.

Традиционно най-много нарушения на разпоредбите, които регламентират осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, са в строителството, търговията, ресторантьорството, растениевъдството и животновъдството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия