Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще сложат край на досегашните отстъпки от санкциите за страните, купуващи ирански петрол

Петролните фючърси поскъпват с близо 3% към нови най-високи нива за годината

Очаква се Съединените щати да обявят в понеделник (22-ри април), че купувачите на ирански петрол трябва в скоро време да прекратят изцяло този внос или сами те ще бъдат обект на санкции, съобщи "Вашингтон пост", цитирайки източници, запознат със ситуацията.

Източници на американското издание потвърдиха, че администрацията на Белия дом ще прекрати на 2-ри май освобождаването от санкции, което в края на миналата година беше предоставено на някои вносители на ирански петрол.

Новината предизвика рязко поскъпване на петрола в началото на търговията в понеделник към нови най-високи нива за 2019-а година.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни нараснаха за кратко с 3,2% към 74,40 долара за барел, достигайки най-високо ниво от 1-ви ноември 2018-а година насам, преди да стабилизират малко под 74,00 долара, поскъпвайки в рамките на деня с около 2,4% към 73,80 долара за барел.

                                                                         Графика на петрола Брент

Снимка

Фючърсите на американския лек суров петрола с доставка през май се повишават с 2,2% към 65,40 долара за барела, след като първоначално поскъпнаха с 3% към 65,80 долара за барела - най-високо ниво от 31-ви октомври 2018-а година.

Предстоящото по-късно днес решение е част от полаганите от администрацията на президента Доналд Тръмп усилия за свеждане на експорта на ирански петрол до нулеви нива, посочиха за "Вашингтон пост" източниците, запознати с въпроса.

През миналия ноември САЩ възобновиха санкциите върху износа на петрол от Техеран, след като президентът Тръмп едностранно се оттегли от ядреното споразумение през 2015-а година между Иран и шестте световни сили. Тогава обаче властите във Вашингтон освободиха от тези санкции за срок от половин година (180 дни) осем основни купувачи на ирански петрол - Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван, Турция, Италия и Гърция, позволявайки им продължават да купуват ограничени количества в рамките на следващите шест месеца.

В понеделник (22-ри април) държавният секретар на САЩ Майк Помпео обаче ще обяви, че "от 2-ри май Държавният департамент няма повече да предоставя отстъпки на всяка една държава, която към момента продължава да внася ирански суров петрол или петролен кондензат", посочва колумнистът на "Вашингтон пост" Джош Рогин, позовавайки се на двама неназовани служителя на Държавния департамент.

Агенция Ройтерс пък напомня, че на 17-ти април Франк Фанън, помощник държавен секретар на САЩ за енергийните ресурси, повтори позицията на американската администрация, че "целта ние е да стигнем до нулев ирански износ възможно най-бързо".

Питър Кийрнън, водещ енергиен анализатор в Economist Intelligence Unit (EIU) посочи пред агенцията, че "сериозна загуба на иранските петролни обеми ще окаже допълнителен натиск върху доставките в световен план, предвид и политическата несигурност, която понастоящем засяга много сериозно други износителки на петрол като Венецуела и Либия".

Според източници на "Уолстрийт джърнъл" все още не е ясно дали решението за прекратяване на освобождаването от наложените от САЩ санкции ще сложи де факто край на цялостния ирански износ. Възможен е нов период на постепенно въвеждане на цялостните санкциите, който да позволи на определени клиенти да продължават да получават петрола, който вече са закупили или са се съгласили да закупят от Техеран.

В края на предходната работна седмица японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо заяви, че Токио планира да преговаря с Вашингтон и да се опита да удължи предоставения от САЩ т.нар. "гратисен период", като подчерта, че това е от решаващо значение за стабилността на енергийните доставки на Япония.

Прекратяването на представените от САЩ изключения ще засегне най-тежко азиатските купувачи, тъй като най-големите петролни клиенти на Иран са Китай и Индия, които продължават да лобират за удължаване на отстъпките по настоящите санкции спрямо Техеран.

Заместник-генерален мениджър на китайската брокерска компания Huatai Futies Co. заяви пред Ройтерс, че "новината изненада китайските рафинерии", но добави, че "алтернативните доставки от Русия, САЩ и Саудитска Арабия биха могли лесно да запълнят празнината от вноса на ирански петрол".

Южна Корея, която е близък съюзник на САЩ, пък е основен купувач на ирански петролен кондензат, ултралека форма на суров петрол, на която рафиниращата промишленост разчита да произвежда различни нефтопродукти.

Според данни на Refinitiv Eikon и на още две други компании, които проследяват петролния износ, от началото на април насам Иран изнасяше средно по-малко от 1 милион барела петрол на ден. Това е по-малко от последната оценка за март за износ на ирански петрол в размер на 1,1 млн. барела и далеч под експорта за над 2,5 млн. барела на ден, който беше факт преди обявените през миналата година подновени санкции на Вашингтон спрямо Техеран.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна