Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановен е бюст-паметникът на Панчо Владигеров в Борисовата градина

| обновено на 22.04.19 в 14:23
Официалното откриване на възстановения бюст-паметник на Панчо Владигеров се състоя на Алеята на безсмъртните (до Лятната естрада) в Борисовата градина.
Снимка: БТА

Възстановеният бюст-паметник на Панчо Владигеров беше открит днес. Той се намира на Алеята на безсмъртните до Лятната естрада. Събитието е част от националната програма за честване на 120-годишнината от рождението на големия български композитор.

Автор на оригиналния бюст е скулпторът Тодор Първанов, който го създава през 50-те години на миналия век. Скулпторът-реставратор е Марин Марков.

На събитието, посветено на 120-годишнината от рождението на големия български композитор, присъства кметът на София Йорданка Фандъкова:

"Паметта на хората, градили България, и тези, които я прославят и днес със своето творчество, дават примера и посоката за развитие на младите хора, дават духовните основи за развитието на цялата ни нация“.

Благодарност от името на наследниците на композитора изрази Панчо Владигеров-внук.

“Усещането е много силно, вълнуващо. Това е най-вече за младите поколения, като минават оттук - да видят кои са важните хора в нашата история“.

През 2009 г. творбата на скулптора Тодор Първанов беше открадната от постамента в Алеята на творците.

По идея на къщата музей "Панчо Владигеров" и с обединените усилия на много културни институции Столична община успя да възстанови паметника благодарение на реставратора Марин Марков.

През 2018 г. беше създаден Инициативен комитет за възстановяването на откраднатия преди години от Борисовата градина бюст-паметник на Панчо Владигеров. В комитета се включват наследниците на композитора и представители на образователни, творчески и културни институции в България - Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров”, Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Съюзът на българските композитори, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), Софийска филхармония, Къща музей „Панчо Владигеров” – София, Фондация „Духовно наследство на Панчо Владигеров” и Фондация „Панчо Владигеров”. Комитетът внася предложение и получава одобрението на Столичния общински съвет за повторното изграждане на паметника, като Столична община отпуска финансиране.

Автор на оригиналния бюст е скулпторът Тодор Първанов. Той го създава през 50-те години на миналия век, като Панчо Владигеров лично му позира за него. Паметникът е поставен в Борисовата градина през 1987/1988 г. по повод 10-годишнината от смъртта на композитора. За щастие, преди години дъщерята на скулптора - Олга Първанова, дарява копие на Съюза на българските композитори, което и до днес се съхранява там. След откриването на това единствено запазено копие на оригиналния бюст, с цялостното му възстановяване се заема скулпторът-реставратор Марин Марков. Неговият екип изработва новата отливка, почиства съществуващия мраморен постамент, възстановява надписите и извършва цялостния монтаж на паметника, така че да върне оригиналната му визия и блясък.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени