Eмисия новини
от 13.00 часа

Големите бели акули се страхували от косатки

Морски еколози установиха, че големите бели акули веднага напускат предпочитаното си ловно поле и не се връщат там цяла година, ако в него се появят косатки, дори и за кратко, съобщи сайтът „Сайънс алърт“, цитиран от БТА.

Специалистите от аквариума на залива Монтерей събраха данни за движението на 165 големи бели акули с GPS чипове, поставени им от 2006 г. до 2013 г. Те ги сравниха с данните, събирани 27 години за популациите косатки, акули и тюлени от базираната в Калифорния неправителствена организация „Пойнт блу“. Екипът е документирал и четири срещи между голяма бяла акула и косатка.

Анализът разкри, че големите бели акули за минути напускат района, ако се появи косатка, дори и да е само за час, и не се връщат до следващия сезон. Избягалите акули никак не са били малки - някои са били дълги 5,5 м. Този размер обаче не може да смути косатките.

Акулите не винаги бягат далече. Понякога само се преместват на безопасно разстояние. Има случаи обаче да достигнат до средата на Тихия океан, в района, наречен „кафенето на белите акули“.

Известни са случаи косатка да убие голяма бяла акула. Когато тялото ѝ достигне до брега, обикновено липсва черният дроб, който е богат на мазнини и витамини.

Дали големите бели акули инстинктивно избягват хищниците, които лесно могат да ги изкормят или в миналото косатките са ги изместили в борбата за предпочитаната им храна - морските слонове, не е известно.

„Това според мен е доказателство, че хранителните вериги не винаги са линейни - каза Салвадор Йоргенсен от екипа. - Така наречените странични взаимодействия между върховни хищници са известни на сушата. В океана обаче е по-трудно да бъдат документирани“.


Още от