Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" представи първият в света автомобилен 5G хардуер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Хуавей" (Huawei Technologies) обяви в понеделник, че ще стартира първият в света хардуер за безжична комуникация от пето поколение (5G) за автомобилната индустрия, което е ясен знак за нарастващите амбиции на китайския гигант да се превърне в основен доставчик на подобна технология в сектора на безпилотните автомобили (автономните автомобили).

Ройтерс цитира компанията да посочва, че така нареченият модул MH5000 се базира на микропроцесора Balong 5000 5G, който започна да се произвежда от "Хуавей" през януари. "На базата на този микрочип "Хуавей" е разработила първият в света 5G модул за автомобил, който модул разполага с висока скорост и качество", заявиха от компанията.

Представянето на новия модул беше направено на "Шанхайското автомобилно шоу", което започна през миналата седмица и ще продължи до този четвъртък.

От "Хуавей" подчертаха, че модулът ще подпомогне плановете на компанията за пускане в продажба на 5G мрежова технология за автомобилния сектор през втората половина на настоящата година.

Ройтерс отбелязва, че през последните години компанията "Хуавей" е тествала технология за интелигентно-свързани автомобили в големи китайски градове като Шанхай, Шънджън и Уси и е подписала сделки за сътрудничество с производители на автомобили, включително FAW, Dongfeng и Changan.

Компанията, която е и най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, се стреми да оглави световната надпревара за 5G мрежи от следващо поколение, въпреки че е подложена на все по-засилваща се критика от страна на Вашингтон, който твърди, че оборудването на "Хуавей" може да се използва за шпионаж.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна