Eмисия новини
от 21.00 часа

Имперският руски балет на "Сцена на вековете" в крепостта Царевец

За трета поредна година "Сцена на вековете" е носител на престижното отличие „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“
Снимка: Здравка Маслянкова

Седем впечатляващи заглавия са включени в афиша на най-големия класически фестивал на открито в България „Сцена на вековете“.
      

Четвъртият летен сезон на българските оперни театри ще се проведе от 13 юли до 4 октомври в крепостта „Царевец“ във Велико Търново, където ще бъдат представени класически балетни и оперни заглавия и за първи път в царския дворец на династията Асеневци ще прозвучи и симфоничен концерт. 

Оперният фестивал „Сцена на вековете“ устойчиво се утвърждава и на европейската културна сцена. За трета година музикалното събитие е с престижното отличие „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, посочи директорът на дирекция „Култура и туризъм“ в община Велико Търново Нелина Църова, според която чрез включването му в платформата на Европейската фестивална асоциация, събитието става видимо за културната общност и публиката на цяла Европа.

Тази година новото е гостуването на Имперския руски балет на 13 юли с емблематичното класическото „Лебедово езеро“ от Чайковски. Старата столица е единственият български град, включен в световното турне на Имперския балет за неговия четвъртвековен юбилей тази година. След Бразилия и Китай и преди Гърция, Италия и Нова Зеландия прочутите балерини и балетисти ще танцуват в крепостта „Царевец“. 

За постановката на „Лебедово езеро“ пристигат 45 артисти, които за два часа ще сменят 180 костюма, разказа главният художествен ръководител на Имперския руски балет Гедиминас Таранда.

„Това е традиционен класически спектакъл. В „Лебедово езеро“ сме подготвили няколко изненади, които досега никой не е правил. Има няколко нови танца – унгарски, неаполитански, това е едната изненада. В последния танц – танцът на лебедите, е включена хореография на Асаф Месерер, която никога не е правена досега. Асаф Месерер е чичо на Мая Плисецкая", обясни Таранда.

Балетът „Лебедово езеро“ има трагичен и щастлив финал. За гостуването си на фестивала „Сцена на вековете“ руският балет е избрал позитивния край с щастливата развръзка на любовната история. 

Гедиминас Таранда уточни, че ролите на белия и черния лебед ще бъдат изпълнени от една балерина – звездата на руския балет Лина Шевельова. „Тя е като кристална ваза, която цялата сияе отвътре. Когато тя излиза в ролята на белия лебед, всички замират. А когато танцува черния лебед, тя е такава фантастична, класическа мръсница, от която човек просто не може да откъсне поглед.“

След шедьовъра на Имперския руски балет публиката в крепостта „Царевец“ във Велико Търново на 20 юли ще се наслади на класическата опера „Турандот“ от Пучини. Спектакълът е дело на Бургаската опера. Това е последната и недовършена опера на Пучини.

Бургаската опера ще се включи и в съпътстващата програма на фестивала „Сцена на вековете“. На 18 юли в летния театър във Велико Търново оперният хор, симфоничният оркестър и рок група „Кикимора“ ще изнесат общ концерт, разказва Гергана Стоянова: 

„Един проект, който е създаден специално за нашия симфоничен оркестър. Казва се „Те казват рокът е мъртъв?“ Това е проект на Николо Коцев. Тази компилация от симфонични оркестрации представя на-доброто от рок хитовете на XX век. „Гвоздеят“ на цялата програма е оркестрацията  на „Бохемска рапсодия“ на „Куин“.  

На 26 юли Великотърновският музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ ще представи оперета на Калман „Теменужката от Монмартр“, която е по оригиналното си либрето. Постановката е с национална премиера, подчерта театралният директор Васил Вълчев:

„Това е последното произведение и по думите на музикалната критика е най-зрялото произведение на Имре Калман. Интересно за това заглавие е, че има едни много сложни певчески партии, особено на главната героиня Виолета, така наречената теменужка“.

Русенската опера гостува в историческата крепост с „Бохеми“ от Пучини. Представлението е на 3 август.

„Това е една прекрасна опера, която е с невероятно красива музика и е част от репертоара на всички световноизвестни оперни театри. Спектакълът е разказ за любовта в най-чистия ѝ вид", разказва Петя Любомирова.

Рок група „Сигнал“ и Русенската държавна опера ще представят и съвместния си проект за съчетание на класика и рок, като аранжиментите са специално направени за симфоничен оркестър. Концертът е на 2 август в летния театър във Велико Търново.

Българска класическа музика ще звучи тази година по време на „Сцена на вековете“. Симфоничният концерт на 30 август е на Русенската опера и е посветен на 120 години от рождението на композитора Панчо Владигеров, който е много тясно свързан с историята на Русенската опера и на Русенската филхармония. 

С Вердиевото заглавие „Симоне Боканегра” ще гостува на 10 август Театрално-музикален продуцентски център Варна. „Сцена на вековете” ще завърши с опера в цирка, където ще бъде представена операта „Палячи” от Леонкавало. Продукцията на Държавна опера - Стара Загора, в партньорство с академичен цирк „Балкански” ще е на 4 октомври на цирковата площадка в квартал „Колю Фичето”.

След края на всяко представление като подарък за зрителите и гостите на Велико Търново ще се излъчва аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”.

Българското национално радио е медиен партньор на фестивала.   Още от