Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България праща 6-има плувци на световното

Кристиян Минковски и Габриела Георгиева - участник на световното.
Снимка: БГНЕС

Отличното представяне на българските плувци на състезанията през последните 10 дни им осигури една "А" и шест "Б" олимпийски квоти, 8 квоти за участие на световното първенство за мъже и жени в Корея от 12 до 28 юли, и 5 квоти за европейското първенство за младежи и девойки в Казан, също през юли. На турнирите в Бургас, Мултинейшън в Австрия и Швейцерия, както и на държавното отборно първенство в София бяха подобрени и 17 национални рекорда. Един от счупените рекорди принадлежеше на Георги Михалев на 200 метра гръб и е отпреди над 30 години – сега най-бърз в тази дисциплина е Калоян Левтеров.

Сигурен участник на игрите в Токио догодина е Антъни Иванов, който на състезание в САЩ покри „А“ олимпийска квота. С „Б“ олимпийски квоти са Светлозар Николов, Йосиф Миладинов, Любомир Епитропов, Габриела Георгиева, Йордан Янчев и Калоян Братанов.

Крайната дата за спечелване на олимпийски квоти е 29 юни догодина.

Осем състезатели са с покрити квоти за световното първенство за мъже и жени в Южна Корея през юли. Това са Антъни Иванов, Светлозар Николов, Любомир Епитропов, Габриела Георгиева, Калоян Братанов, Лъчезар Шумков,  Йосиф Миладинов и Йордан Янчев. От тях обаче за Южна Корея заминават първите 6-има, а последните двама са пренасочени от треньора към европейското първенство за младежи и девойки, заедно с Здравко Баблаков, Калоян Левтеров и Павел Банчев.  На европейското ще участваме и с две щафети - на 4 по 100 свободен стил и на 4 по 100 смесено.

На европейско първенство ще участва и ансамбълът за артистично плуване - девойки.

А на световното първенство за мъже и жени право на участие спечели и дуетът ни в синхронното плуване Далия Пенкова и Александра Атанасова.

Подготовката за световното и европейското първенства ще се проведе първо на лагер от 7 до 26 май в Дианабад – отнася се и за двете групи. А шестимата, които заминават за световното, ще имат втори лагер през юни, все още се уточнява мястото.

Чуйте още от генералния мениджър на националните отбори Кристиян Минковски в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна