Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давутоглу остро критикува управляващата партия на Ердоган

Ахмет Давутоглу и Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият турски премиер и близък съюзник на президента Реджеп Ердоган Ахмет Давутоглу остро разкритикува днес управляващата Партия на справедливостта и развитието, предаде Ройтерс. Той хвърли вината за слабото представяне на ПСР на местните избори миналия месец върху алианс с националисти и върху промени в политиката.

В първото си голямо публично предизвикателство към Ердоган след оттеглянето си от властта преди 3 години Ахмет Давутоглу осъди икономическите политики на партията си, медийните органичения и щетите, „нанесени на разделението на властите и институциите“.

Давутоглу (60 г.) е влиятелна фигура в ПСР и бе премиер от 2014 до 2016 г. преди разногласията с Ердоган относно прехода към президентска република.

В сериозен удар за Ердоган ПСР изгуби контрола над столицата Анкара и над Истанбул, които бяха управлявани от партията и предшествениците ѝ през последния четвърт век в резултат на изборите на 31 март.

„Резултатите от вота показаха, че алиансът е нанесъл щети на нашата партия и спрямо нива на гласуване, и по партийната идентичност“, посочва Давутоглу в 15-странично становище.

По този начин експремиерът коментира алианса на ПСР с Партия на националистическото действие, формиран преди парламентарните и президентски избори миналия юни. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна