Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" очаква свиване на производството с оглед намаляващо търсене на природен газ от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският енергиен гигант "Газпром" (Gazprom) се придържа към по-консервативни перспективи за производство на природен газ през 2019-а година, тъй като топлото време и нарастващата конкуренция намаляват европейското търсене на доставки от Русия.

"Планираме да произведем 495 милиарда кубически метра газ през тази година", заяви заместник-главният изпълнителен директор на компанията Виталий Маркелов в интервю за вътрешно издание, потвърждавайки по този начин по-консервативната прогноза на ръководството на "Газпром" през февруари, съобщава агенция Блумбърг.

Това може да се окаже първо понижение на производството на "Газпром" от пет години насам след добитите през 2018-а година 497,6 милиарда кубически метра. Блумбърг напомня, че енергийната компания преразглежда производствените си планове няколко пъти годишно въз основа най-вече на търсенето на природен газ в Европа - най-големия пазар на руския гигант. Понастоящем обаче европейският регион разполага с много големи количества природен газ на склад след топлата зима, която доведе до намалена консумацията.

През миналата седмица "Газпром" оцени, че европейските газохранилища са пълни на 42% и заяви, че покупките за попълване на запасите "ще бъдат значително по-ниски в сравнение с предходните години". Докато производството на газ на руската компанията от 1-ви януари до 15-и април е нараснала с 2% на годишна база, износът й за Европа и Турция е спаднал за същия период с 9 на сто.

Притокът на доставки на втечнен природен газ в Европа също увеличава натиска върху доставките на "Газпром", посочи пред Блумбърг енергийният анализатор на VTB Capital Екатерина Родина.

Докато "Газпром" традиционно отхвърля потенциалното негативно въздействие от доставките на втечнена газ от САЩ върху позициите на компанията в Европа, Елена Бурмистрова, която е ръководител на експортното поделение на "Газпром", заяви през февруари, че доставките от Северна Америка са "обезпокоителни".

Освен това "Газпром" неочаквано се сблъска с конкуренция в Европа от вътрешния си конкурент в лицето на руската газова компания "Новатек" (Novatek). Независимият производител на газ, който е и вторият по големина в рамките на Русия, започна да разработва своето съоръжение за втечнен природен газ в Арктика през 2017-а година, превръщайки се през миналата зима в основен доставчик на свръх охладеното гориво в Северозападна Европа след спад на цените в Азия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!