Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Филипов: Гласовете на етническите албанци ще се решаващи на балотажа в Северна Македония

Все пак ми се струва, че ще спечели Стево Пендаровски, прогнозира журналистът

Снимка: БГНЕС

На проведения вчера първи тур от изборите Стево Пендаровски, подкрепен от широка коалиция с участието на управляващия Социалдемократически съюз и Гордана Силяновска от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ постигнаха почти равни резултати. За тях са гласували съответно 42,85% и 42,24 на сто, сочат дадните на Държавната изборна комисия при преброени 99,96% от гласовете. Третият кандидат Блерим Река събира подкрепа от 10,57%. 

Не съм изненадан от резултатите, защото всички проучвания показваха много малка преднина на Стево Пендаровски пред Гордана Силяновска, каза в интервю за предаването "Нещо повече" журналистът Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент в Скопие.

Някои се надяваха Пендаровски да спечели още на първия тур, но това не беше възможно. Сега залогът за балотажа на 5-и май е много висок. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ вижда мотив да поиска предсрочни избори с мотива, че махалото е отишло в другата посока и това означава нови избори. Затова залогът за ВМРО-ДПМНЕ наистина е много голям, подчерта Филипов.

Но не по-малък е залогът за СДСМ и съюзниците им. Те искат да докажат, че след местните и парламентарните избори имат все още подкрепата на повечето гласоподаватели, за да могат да гарантират провеждането на крайно необходимите промени във вътрешнополитически план. Все пак ми се струва, че Пендаровски ще спечели, но има повторяемост на ситуацията с предходните избирателни цикли за президент. Винаги се получава вакуум между първия и втория тур. Гласовете на етническите албанци са много важни. И двете партии не успяха да добавят нищо ново към традиционните си привърженици, сега ще им трябват гласовете на етническите албанци, а техните лидери успяват да се пазарят, отбеляза Костадин Филипов.

Цялото интервю с него можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна