Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС потвърди присъдата на шефа на БНТ, мандатът му ще бъде прекратен предсрочно

| обновено на 22.04.19 в 18:59
Константин Каменаров
Снимка: БТА

Софийският градски съд потвърди условната присъда за шофиране след употреба на алкохол на генералния директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров. Окончателното му наказание, макар и условно, е пречка той да продължи да заема поста, тъй като Законът за радиото и телевизията забранява в ръководството на обществените медии да влизат осъждани за умишлени престъпления от общ характер лица.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

След решението на градските съдии Руси Алексиев, Анелия Щерева и Ива Нешева на ход е Съветът за електронни медии. От там казаха за “Хоризонт“, че казусът вече се проучва от юристите на Съвета и че в кратък срок ще има становище.

Съдебното решение заварва медийния регулатор в предпроцедура по избор на генерален директор на Националното радио. Мандатът на Александър Велев изтича в края на май, а от СЕМ обявиха, че ще стартират конкурса в средата на май.

В отговор на това, което постанови Софийския градски съд, председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова обясни за “Хоризонт“, че мандатът на директора на обществената телевизия Константин Каменаров ще бъде прекратен предсрочно и в срок до 3 месеца ще бъде избран временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ, до избора на нов генерален директор на медията.

"В момента юристите и експертите на СЕМ разглеждат ситуацията, за да можем да предприемем всички законови мерки. Това, което предстои от тук нататък, тъй като в закона няма срокове, е да бъде прекратен мандатът на г-н Каменаров като генерален директор и да бъде избран изпълняващ длъжността, който може да бъде на тази позиция 3 месеца, през което време Съветът за електронни медии трябва да проведе конкурс за избора на нов генерален директор“, каза Владимирова.

“Не съм сигурна, че в тази ситуация има безболезнен начин. Надявам се, че ще се намери възможно най-доброто решение на ситуацията в момента. Законът е предвидил процедура, която да е временна - до провеждане на избор. Човекът, който бъде избран за изпълняващ длъжността, трябва да отговаря на критериите, на които отговаря и генералният директор на телевизията", посочи още тя.

За коментар потърсихме и Константин Каменаров, но пред репортер на "Хоризонт" той посочи, че моментът не е удобен, за да изказва становище.

Тригодишният мандат на Каменаров трябваше да изтече през септември 2020 година.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени