Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават споделеното трасе по "Константин Величков" до бул. „Никола Мушанов“

Автобуси и трамваи по-лесно спазват графика, на места неудобство има за пътниците

3
Снимка: sofia.bg
Започна ремонтът на компрометираните участъци, появили се след зимата по обособеното трамвайно трасе (споделено с автобусите) по бул. „К. Величков“ в участъка от бул. „Акад. Иван Ев. Гешов“ до „Сливница“. Работата по трасето трябва да приключи до средата на май, съобщи зам.-кметът Данча Барбалов.

„Столичен електротранспорт“ ще извърши укрепване и фугиране край релсовия път, след което „Софинвест“ ще извърши асфалтови работи. 

Този релсов път е проектиран през 1999 г. и изграден през 2000-та като обособено трамвайно трасе. През 2018 г. е определено изграждане на споделено трасе за трамваи и автобуси. Това обаче води до значително натоварване на асфалта от преминаването на автобусите, което не е било предвидено в проекта от 1999 г.
След появата на компрометирани участъци бяха направени анализи на трасето. Установено бе, че фугата между релсите и асфалта е частично изпълнена по дължината на железния път. Основна причина за деформациите е недоброто уплътнение на горните асфалтови пластове в близост до релсата. При неизпълнена фуга между релсите и асфалтовата настилка прониква вода и през зимата замръзванията водят до пукнатини в асфалта
, обяснява Барбалов.
По неговите думи получените до момента отзиви от столичани за споделеното трасе са добри. Хората са доволни, че трамваи и автобуси се движат по график и се намаляват задръстванията в час пик. 
Предстои препроектиране на релсовия път като споделено трасе от бул. „Сливница“ по бул. „К. Величков“, бул. „Възкресение“ до бул. „Никола Мушанов“. Така при изпълнение на настилката ще бъде предвидено натоварването от автобусен и релсов градски транспорт и няма да се налагат ремонти след всеки зимен период.

Вече е възложено на „Столичен електротранспорт“ да направи препроектиране и на трамвайното трасе в тунела „Царица Йоана“ към Люлин. Рехабилитацията на релсовия път там трябва да включва отводняване и геодезия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени