Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив негативен старт на Уолстрийт след великденската почивка

Основните американски фондови индекси се понижават предпазливо в началото на редовната търговия на Уолстрийт в понеделник, като инвеститорите в САЩ се завръщат на пазара след дългия Великденски уикенд, отправяйки отново поглед към корпоративните отчети за първото тримесечие и следейки рязкото поскъпване на петрола до нови най-високи нива в рамките на настоящата година.

Индекса DJIA се понижават с близо 60 пункта (с 0,22%), широкият индекс S&P500 - с 0,07% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,08%, парирайки част от тяхното предпазливо поскъпване в края на търговията през миналия четвъртък, когато трите индекса се повишиха съответно с 0,42%, с 0,16% и с 0,02%. Пазарите в САЩ бяха затворени за католическия Разпети петък, като повечето водещи борси в Европа остават затворени и в понеделник (католическия Велики понеделник).

През настоящата седмица се очаква около 150 компании, влизащи в широкия индекс S&P500, да представят финансовите си отчети за първото тримесечие на годината. Сред по-значимите се открояват корпоративните отчети във вторник (23-ти април) на Coca-Cola, Procter & Gamble, United Technologies, Verzion, Twitter и Lockheed Martin, в сряда (24-ти април) на индустриалните гиганти Boeing и Caterpillar, както и на Visa, Facebook, AMD, AT&T, Microsoft и Tesla, в четвъртък (25-и април) на 3M, Intel, Amazon, Ford, Starbucks и Comcast и в петък (26-и април) на Chevron, Exsxon Movil, Sony и Colgate Palmolive.

Досега бяха представени тримесечните отчети на 15% от фирмите, влизащи в индекса S&P500, като данните за печалбите на 78% от тях бяха по-добри от пазарните очаквания, което е над средния процент през последните пет години. В същото време обаче едва 53% от компаниите досега оповестиха по-добри от очакваните тримесечни продажби, което е под осреднения петгодишен процент.

Според данни на Refinitiv инвеститорите очакват понижение на осреднената печалба на компаниите от S&P500 с 1,7% през първото тримесечие спрямо година по-рано, като това би представлява първо намаление на корпоративните печалби от 2016-а година насам.

Въпреки леко негативния старт на днешната търговия на Уолстрийт и трите водещи американски фондови индекси се търгуват на малко повече от 1% под техните рекордни нива, достигнати в края на лятото и началото на есента на 2018-а година.

За разлика от предпазливото понижение на фондовите фючърси, петролните фючърси поскъпват рязко към нови най-високи нива за настоящата година с оглед на решението на Белия дом, че от 2-ри май САЩ ще отменят предоставените през последните 6 месеца отстъпки за някои държави, внасящи ирански петрол, по отношение на влезлите в сила през ноември американски санкции спрямо Техеран.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юни нарастват в късния следобед с 2,68% към 74,00 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май се повишават с 2,45% към 65,60 долара за барел. Новината, че САЩ ще започнат да прилагат стриктно санкциите спрямо износа на ирански петрол, допринесе до първоначален техен ръст с над 3% съответно към 74,40 долара за барел (най-високо ниво от 1-ви ноември 2018-а) и към 65,80 долара за барел (най-високо ниво от 31-ви октомври 2018-а година).

Това допринася за ръст с 1,27% на целия енергиен сектор, влизащ в S&P500, а акциите на водещи енергийни компании като Exxon Mobil и Chevron Corp поскъпват съответно с 1,79% и с 0,9%.

Междувременно акциите на Tesla Inc. се понижават с 3,64% след новината, че компанията за производство на електрически автомобили проучва видео, показващо как кола на Tesla избухва внезапно в пламъци на паркинг в Шанхай.

Акциите на Boeing пък се понижават с 0,45% след информация през уикенда на "Ню Йорк таймс" за опасения, свързани с безопасността на друг модел самолети на компанията - 787 Dreamliner.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна