Eмисия новини
от 05.00 часа

Сграда рухна в Истанбул, бяха евакуирани 21 съседни постройки

Снимка: архив

4-етажна сграда рухна днес около обяд в Истанбул. Няма жертви и пострадали. Около 17:30 следобед започна контролирано разрушаване на друга съседна 5-етажна сграда поради опасения, че тя също може да рухне.

Инцидентът се разигра в квартал "Кяътхане". Жилищната постройка беше опразнена преди да се срути, след като преди това рухна подпорната стена на изкоп за основи на сграда в близост до нея. Причина за рухването са води от друга съседна сграда, които са подкопали бетонната стена. Първоначално бяха евакуирани 10 съседни сгради, а впоследствие броят им нарасна на 21.

На мястото на инцидента пристигнаха областният управител, кметът на района и кметът на Истанбулската голяма община. Те съобщиха, че се извършват съответните проучвания на място.

На 6 февруари тази година 7-етажен блок се срина в района „Картал“ в азиатската част на града. Тогава загинаха 21 души, а 14 бяха спасени. Част от етажите на сградата се оказаха незаконно построени.

Истанбул е изграден в хълмист район, а подпочвените води, гъстотата на строителството и други проблеми водят до подобни инциденти.


Още от