Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БНР

"ГЕРБ спешно поправя гафа си с двойния данък за жилище в курорт" е водещото заглавие на "Сега". Общините ще върнат надвзети суми, след като депутатите променят закона, атакуван от Конституционния съд. Според съда облагането с по-висок данък на собственост само заради това, че тази собственост може да бъде давана под наем, противоречи на основния ни закон.

"Всеки втори готов да нарушава закона", пише "Труд" на първа страница. Изводът се налага от изследване на БАН, според което един от петима българи смята, че укриването на данъци ни удря по джоба. Българинът става все по-критичен към качеството на нормативната база, е друг извод от изследването.

"24 часа" също помества обобщението на екипа учени от БАН, от което става ясно, че 43 на сто са съгласни да получават заплата на ръка и без осигуровки. Според проучването в България почти няма идеалисти - 81 процента преследвали само материалната изгода. Отново се налага тенденцията страната ни да е водеща в Европа по дял на сивата икономика - между 28 и 30 процента.

"Държавата продължава да издържа ведомство със затихващи функции"; пише "Сега" като има предвид Агенцията за приватизация. И още една тема в днешния брой на вестника - "Неадекватната реация на Министреството на здравеопазването към исканията на хората от детската болница си е чиста гавра". Днес отново педиатрите ще протестират, за да им бъден даден статут с повече права за лечение на деца.

"Монитор" цитира италиански вестник, според който емисари ще набират медици от България. Най-търсени в някои италиански области били педиатрите. Заглавието е "Глад за доктори на Апенините, търсят в България и Румъния".

"По примера на Португалия и Гърция дават паспорти на инвеститори в Северна България", съобщава "Монитор". От вестника са научили, че това е идея за законодателна промяна, за да се привличат инвеститори в райони с висок дисбаланс. Новите текстове трябва да са готови до средата на май.

"Под натиска на протестите Порожанов обеща реформи, за да запази поста си", пише "Труд". След като земеделски производители протестираха за пореден път, им беше обещан ресорен заместник-министър и екшън план за реформи. Коментарната позиция на изданието е озаглавена "Порожанов оставка не го лови".

"Забравени и унизени" е заглавието на коментарната колонка в днешния брой на "Земя". Повод за размишленията е кончината на актрисата Виолета Гиндева. В последните две години от живота си тя е търсела каквото и да е препитание, защото имала запор на пенсията си от "Топлофикация -София", пише вестникът и припомня, че в тежка мизерия са си отишли преди нея творци като поетът Христо Фотев, певецът Борис Годжунов и много други.

Водещото заглавие на броя на опозиционния "Дума" е "Над 90 души гинат на работното място на година". Голям брой от трудовите злополуки не се регистрират. Данните са на КНСБ.

"БДЖ праща майки и деца в различни купета", информира "Телеграф". Касиерки разпределят пътници, заявили запазени места, на сляпо. От дружеството поясняват, че причината за странните резервации е софтуерната програма, в която има пропуск, сега се изготвя изцяло нов резервационен модул.

Бившият президент и бивш лидер на АБВ Георги Първанов заявява в интервю за "24 часа" "Сегашното управление е изчерпано - възможно е да устиска още, но това ще е с цената на много нови тежки поражения".н  Първанов допълва, че доверието в ГЕРБ пада без това да засилва влиянието на БСП. Първанов атакува директно председателя на БСП Корнелия Нинова с изказването си, че е влязъл в политиката в най-тежкото време, докато Нинова станала директно заместник-министър , "...през задния вход".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!