Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на книгата

Снимка: БТА

Световният ден на книгата и авторското право отбелязваме на 23 април. С инициативата на ЮНЕСКО се цели насърчаването на четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост в целия свят. 

Датата 23 април не е избрана случайно. На този ден са починали Мигел де Сервантес и Шекспир, а са родени Владимир Набоков и Мануел Валехо. 

От 2001-ва година насам ЮНЕСКО присъжда титлата „Световна столица на книгата“. Всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата. Тази година арабският град Шарджа (третият по големина в Обединените арабски емирства) ще наследи титлата от Атина.

Ново издание на романа „Дунав мост“ на Георги Мишев ще бъде представено тази вечер в Столичната библиотека в рамките на инициативата „Разказвач на месеца“. Самият автор ще гостува в литературния клуб на библиотеката. Георги Мишев е известен както като автор на книги за деца и възрастни, така и със сценариите си за филми, най-популярни сред които са :„Вилна зона“, „Момчето си отива“, „Преброяване на дивите зайци“, „Селянинът с колелото“, „Дами канят“ и сериала „Дунав мост“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени