Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Кънев, БХК: Кампанията срещу Истанбулската конвенция продължава

Красимир Кънев
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет представя днес годишния си доклад за състоянието на правата на човека в България през 2018 г. Един от основните акценти ще бъде насилието над жени и домашното насилие.

Председателят на БХК Красимир Кънев припомни, че „през 2018 г. се проведе една лъжлива кампания срещу Истанбулската конвенция, както и имахме това злополучно решение на Конституционния съд, с което той за пореден път показа, че няма капацитет да обсъжда правата на човека и постави България в едно неблагополучно положение пред международната общност“.

„Тази кампания срещу Истанбулската конвенция беше изначално основана на лъжи и на грубо изопачаване на разпоредбите на този международен договор… И това продължава и до днес“, подчерта Кънев.

Според него темата за Истанбулската конвенция ще бъде застъпена и в кампанията за евроизборите.

„Това обаче не е единственият проблем с правата на човека през 2018 г. Имаме проблем със словото на омразата, подбуждане на насилие към етническите малцинства, тайното подслушване е много сериозен проблем“, посочи Красимир Кънев.

Според председателя на БХК малкото позитивни стъпки у нас са подобрените условия в някои от затворите.

„Състоянието на психиатричните институции и особено психиатричните болници и диспансерите, според доклада на една международна организация, е катастрофално. Там става дума за изцяло нечовешко и унизително третиране на тези болни хора. Крайно неприемливи, от гледна точка на съвременните медицински стандарти, са практики като изолации. Нашият достъп до тези институции за активно лечение беше прекратен от бившия министър Москов“, каза Кънев.

През 2018 г. се развиха едни крайно негативни процеси спрямо НПО, за които започнаха да се тиражират лъжи и да бъдат оплювани като „соросоиди“ и „проводници на чужди интереси и идеологии“.

По-късно днес от неправителствената правозащитна организация ще представят анализ за нарушените човешки права в България през 2018 година. Освен върху домашното насилие акценти са поставени и върху нехуманните условия в центровете за психична грижа, както и неконтролираното от закона тайно подслушване.

Подробности можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна