Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

2069 камери, поставени в училищните коридори, дебнат за крадливи деца и търсят кои са виновните при възникнали спречквания и побоища между хлапетата, показва справка за МОНИТОР от просветното министерство. С поставени на входовете камери в 1786 училища директорите следят кой излиза и влиза в школото, ръководено от тях. В 1908 пък наблюдават какво се случва в дворовете. Най-малко използваният метод от школското ръководство за следене за спазването на реда е видеонаблюдението в класните стаи. Само в 1729 училища са поставени камери в помещенията, където се обучават възпитаниците в тях. От справката на просветното министерство става ясно, че всяко осмо школо в страната е без каквото и да било видеонаблюдение. Най-много училища без поставени охранителни камери са в област Смолян – 28. След нея се нареждат областите Пазарджик с общо 26 школа без камери и Варна – с 20.

Над половината мислят, че нарушенията са най-бързият начин да се изкарат повече пари. Българинът става все по-критичен към качеството на нормативната база, информира ТРУД. Един от пет смята, че укриването на налози ни удря по джоба. Всеки втори е готов да нарушава закона, особено ако има материална изгода. Това показва научно изследователски проект „Икономиката в сянка като девиантно поведение“ на екип учени от Института за изследване на обществата и знанието при БАН. 56,9% от анкетираните заявяват, че за нищо на света не биха погазили закон, дори и да виждат, че от това ще имат материална полза.

Калпавото законотворчество на управляващите за пореден път налага екстрени мерки. Общините ще трябва да преизчислят наново данъка за втори дом в курортно селище и ще връщат пари на собствениците, които са побързали да платят задълженията си към местните бюджети, пише от първа страница СЕГА. Това предвижда промяна в Закона за местните данъци и такси, внесена по спешност в понеделник от депутати от ГЕРБ. Тя ще бъде гласувана по бързата процедура - за целта още във вторник е насрочено извънредно заседание на парламентарната бюджетна комисия. Бързането е заради решение на Конституционния съд отпреди десетина дни, с което бяха отменени по-високите местни налози в курортните селища за втори и трети жилищен имот.

Нови текстове в законодателството ще допълнят възможностите за даване на право на пребиваване и последващо гражданство на инвеститори в райони с висок дисбаланс, съобщава МОНИТОР. В началото на април в икономическото министерство е проведен Национален икономически съвет с представители на големите работодатели. На него е взето решение да се подготвят промени, които да допълнят възможностите за даване на право на пребиваване и последващо гражданство на инвеститори в имоти или производство в райони като Северна България.

Дъжд и слана унищожиха над 60% от овощните насаждения в Кюстендилско, алармира земеделският производител Георги Георгиев, информира МОНИТОР. През последните 2 дни са регистрирани температури от -3 градуса, което е довело до измръзването на плодните пъпки на дърветата. Щетите са огромни за всички земеделски производители от региона, които за поредна година ще регистрират изключително ниска реколта, а при някои от тях тя ще бъде нулева. Най-потърпевши са хората от селата Четирци, Катрище, Нов Чифлик и Друмохар.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна