Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 фотографии на Вивиан Майер ще бъдат показани за първи път в София

Вивиан Майер, автопортрет

Над 100 цветни и черно-бели фотографии на една от най-забележителните жени в световната фотография - Вивиан Майер, ще бъдат показани за първи път в София тази вечер в Софийската градска художествена галерия. Експозицията е озаглавена “В нейните ръце”, а откриването ѝ е днес от 18.30 часа.

Изложбата идва у нас след гостуване в Лос Анжелис, Париж и Сао Пауло. Това са 107 фотографии от любима среда на Вивиан Майер – улицата, и най-вече кварталите на средната класа, където може да вкуси истинския живот. Творчеството й е открито случайно през 2007-а година и бързо се превръща в сензация. През 2015-а документалният филм “Да откриеш Вивиан Майер”, посветен на живота и работата й като фотограф, печели номинация за “Оскар”. Самата Майер работи 40 години като детегледачка в Ню Йорк. Автор е на 120 000 фотографии, като първоначално снима в черно-бяло, а от 60-те години нататък и в цвят.

Експозицията „В нейните ръце“ може да бъде разгледана до 2 юни в залите на Софийската градска художествена галерия. 

„Майер никога не е показвана в България, така че надявам изложбата да бъде интересна за публиката“, коментира пред БНР Гергана Мудова от фондация „Мусиз“, която е съорганизатор на изложбата.

„С пристигането у нас на изложбата, която обикаля от няколко години столици и градове в целия свят, ние се нареждаме като една културна дестинация“, каза още Мудова.

Разговор с Гергана Мудова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна