Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Изборите в Украйна приключиха. Гласовете са преброени и победителят е ясен. Володимир Зеленски спечели - „стъпка и унищожи” Петро Порошенко, получавайки най-мощната подкрепа на избирателите в историята на независимата Украйна, пише „Московский комсомолец“.

Володимир Зеленски получи основните гласове в рускоговорящия юг и изток на страната. Новият държавен глава на Украйна в своята политика е вероятно да флиртува с регионите, в които не е бил подкрепен, и да не следва стремежите на основния електорат, прогнозира “Российская газета“. Той възнамерява да направи първото си работно посещение в Лвов - единствения регион, в който Порошенко спечели, и веднага обеща да защити украинския език. Зеленски напълно подкрепя закона за тотална украинизация, който Върховната Рада трябва да приеме в четвъртък и който обеща да подпише Петро Порошенко на изпроводяк.

След като спечели президентските избори в Украйна, Зеленски каза, че сред приоритетите за него са освобождаването на моряците, задържани в Керченския проток и повторното активиране на минския процес, т.е., преговорите за Донбас. Преговорите включват взаимни отстъпки. В същото време е напълно неразбираемо какво е готов Зеленски да отстъпи на Москва, ако не признае Крим за руски и какво може да направи Кремъл, ако Русия последователно твърди, че не е страна по конфликта в Донбас, коментира “Независимая газета“.

Победата на Зеленски според самия него е присъдата на Порошенко - това е израз на недоволство както от политиката на президента, така и от целия настоящ политически елит. Зеленски вече е сравняван с Тръмп и Макрон - но това, което е общо тук, е, че във всички случаи победителите успяват да се възползват от вълната от недоволство от професионални политици, които са корумпирани и слети с олигарсите, коментира "Взгляд".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна