Eмисия новини
от 05.00 часа

Остават няколко дни за подаване на заявления за гласуване извън страната на евроизборите

| обновено на 23.04.19 в 11:18
Снимка: БГНЕС

На 30 април изтича срокът, в който български граждани, които желаят да гласуват на предстоящите европейски избори извън страната, могат да заявят това писмено или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК. Това напомнят от гражданската инициатива „Избори и референдуми в чужбина“. Броят на разкритите изборни секции зад граница зависи от активността на сънародниците ни, а подадените заявления за секция трябва да надхвърлят 60.

Право да гласуват и да се възползват от преференциалния вот за следващия Европейски парламент имат българските граждани, които са живели през последните три месеца в България или в друга държава от Европейския съюз. След като излизането на Великобритания от ЕС беше отложено до 31 октомври, на този вот не се стигна до рестрикции, които да повлияят на правото на глас на българите в Обединеното кралството.

В деня на изборите в България на 26 май гласоподавател може да бъде вписан в списъка за гласуване и да упражни правото си на глас като представи документ за самоличност и попълни заявление по образец.

Този път посолството ни в Берлин получи разрешение за разкриване на допълнителни секции и на сайта на ЦИК могат да се подават заявления за допълнителни секции в 14 града в Германия, където няма дипломатически представителства или почетни консулства.

Ако през последните три месеца преди изборите сте живели в България или друга в страна - от ЕС, но в изборния ден се намирате в страна извън ЕС, можете да гласувате в откритите секции в дипломатическите и консулските представителства на България в съответната страна, където се намирате.

В страните-членки на Европейския съюз не важи ограничението за максималния брой секции, който може да бъде разкрит. За страните извън ЕС той е 35.

Гласуването за българските граждани е задължително.

„Към вчерашна дата и първите часове на днешния ден общият брой на постъпилите заявления в Централната избирателна комисия като електронни и чрез дипломатическите и консулски представителства е 3293, като броят на неприетите е около 10%. При тях има някакво несъответствие на данни на заявителя“, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев в предаването „Хоризонт до обед“.

Според него не може да се каже, че има слаб интерес към днешна дата.

„Не трябва да сравняваме с предишни избори, тъй като в момента заявленията за гласуване извън страната може да бъдат подавани само от държавите членки на ЕС, докато в останалите държави, с промените в закона, не може да бъдат отваряни секции извън дипломатическите представителства“, заяви още Андреев. За тях няма да бъдат подавани заявления, българските граждани, които са там в деня на изборите и имат избирателните права, ще могат да гласуват в съответното представителство.

„През 2014 г. функционираше механизмът на т.нар. автоматични секции – там, където в предходни избори са гласували над 100 избиратели, автоматично се отваряха избирателни секции. С промените в закона това отпадна през 2016 г. и оттогава може да бъдат разкривани секции съобразно новите правила“, обясни Александър Андреев.

Той допълни, че с удължаването на срока за Брекзит българските граждани във Великобритания ще могат да гласуват при правилата, които са за всички останали страни от ЕС – в дипломатическите представителства и в секциите, които ще бъдат открити въз основа на подадените заявления.

Чака се разрешение от Германия за разкриване на секции извън дипломатическите представителства. Съгласно нашата хронограма 4 май е датата, на която ЦИК трябва да определи местата и броя на секциите, които ще бъдат разкрити. Тогава трябва да стане ясно дали в Германия ще може да се гласува в дипломатическите представителства, включително в почетните, уточни Александър Андреев. 

„Мрежата на изборните доброволци, която координирам – няколкостотин  души в целия свят, изпрати навреме предложението до българското посолство в Германия да се отворят изборни секции в над 10 места извън посолството и почетните консулства и се очаква да бъде получено разрешение благодарение на тази инициатива“, заяви в ефира БНР Димитър Иванов, координатор на Временните обществени съвети на българите в чужбина.

Той отбеляза, че проблеми в организацията на изборите е намаленият период за подаване на електронни заявления за разкриване на изборна секция. Разполагаме само с 3 седмици, а по-рано бяха 24-28 дни, отбеляза той.

„Друг сериозен проблем е това, че голяма част от българите са се регистрирали за евроизборите в страните, в които живеят, и ще гласуват за местни, а не за български кандидати“, каза Димитър Иванов.

Той напомни, че дори да са се регистрирали за Евроизборите в страната-домакин, българите в чужбина могат да изпратят  заявление и за откриване на българска изборна секция, след което да решат в деня на вота дали да пуснат гласа си за български кандидат за евродепутат или за местен кандидат т.е. да упражнят правото си на глас в българска или в местна изборна секция.

Подробности можете да чуете в звуковите файлове. 


Още от