Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици представиха високотехнологични проекти за забавни игри, машини и роботи

Второто издание на изложението ТУЕС Фест бе ориентирано към родители, компании и институции

Момент от ТУЕС феста, организиран от Технологичното училище „Електронни системи“
Снимка: Наталия Ганчовска

Технологично училище „Електронни системи“ към Техническия университет в София отвори вратите си за ученици, студенти, родители, специалисти по информационни технологии и представители на компании във второто издание на изложението ТУЕС Фест. Темата, на която бяха посветени разработките, бе "Технологии за всички".

Повече от 150 ученици от 8-и до 12-и клас представиха най-добрите си технологични разработки в областта на компютърните мрежи, софтуера, вградените микрокомпютърни системи и роботиката. Фестивалът показа над 60 иновативни технически проекта, сред които забавни машини и роботи, а така също и строго специализирани мрежови и софтуерни разработки.

Ето как абитуриентът Румен Величков представи своя проект - дипломна работа, с който завършва училище:

"Целта на проекта е да демонстрира уязвимостите в протоколите за сигурност. Хората трябва да бъдат по-внимателни, когато използват безжичните мрежи, защото абсолютно всеки с малко технически познания може да се свърже към неговата мрежа и да подслушва трафик и данни. Това е проблем при онлайн банкиране, всякакви такива секретни данни. Хората трябва да имат едно наум при използването на безжични мрежи, защото са несигурни в общия случай. В офис пространства  и други кооперативни среди се полагат допълнителни усилия за подсигуряването на мрежата, но в общия случай - домашна употреба, кафета и ресторанти това не се случва."

Учениците демонстрираха още устройство-преводач, което пише на брайлово писмо, система за автоматично разпределяне на медикаментите на пациенти, монитор за физическото и психическото състояние на човека. Най-любопитни за малките посетители бяха т.нар. "батъл ботс", роботите и видео игрите. Те се забавляваха с редици остроумни машини като часовник от вентилатор, тостер, който изпича снимки, ходещо кошче за смет и електроборд. В света на забавното ги потопиха още Веселин Георгиев и неговият отбор, реализирали любопитна мемо игра:

"Целта й е забавление и сплотяване на хора, като целта е на лентата, която е по средата на масата, която сме направили, да следите комбинацията от цветове, която излиза. В началото тази комбинация е от три цвята, но с всяко едно завъртане на цветовете стават с един повече, като първите три си остават същите и така комбинацията става все по-дълга и трябва всеки играч от всяка страна на масата трябва да я запомни. По едно време, когато цветовете станат определен брой повече, вашата цел е да следите дали не се получава някъде грешка в комбинацията - някой цвят да е различен от тези, които сте запомнили и в този момент трябва всеки играч да натисне бутона."

Снимка: Наталия Ганчовска

Роботът Сани, представен специално за децата, бе една от атракциите на изложението. Родителите видяха редица разработки за улеснение на ежедневието. Сред тях кафе машина с гласови команди, автоматизиран аквариум и автоматизирана оранжерия, система за управление на осветлението и за дистанционно активиране на функции в автомобила. 

Целта на ТУЕС Феста бе да запознае бъдещите си възпитаници с възможностите на обучението, както и да помогне на институциите и компаниите да открият сред учениците свои потенциални партньори за бъдещи проекти.

Повече чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени