Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

39% от американците смятат, че трябва да има импийчмънт на Тръмп, но 46% са против

Общо 39% от регистрираните гласоподаватели в САЩ смятат, че американският президент Доналд Тръмп трябва да бъде подложен на импийчмънт и да бъде отстранен от президентския пост, докато 46% се противопоставят на това, показват резултати от проучване по поръчка на изданието Huffington Post, цитирани от "Уолстрийт джърнъл".

Сред анкетираните американци едва 6% от симпатизиращите на Републиканската партия подкрепят идеята на импийчмънт, докато сред гласоподавателите на Демократическата партия този процент е цели 66 на сто.

В същото време 38% от респондентите посочват, че докладът на специалния прокурор Робърт Мълър изчиства името на Доналд Тръмп по всички отправени обвинения, но 47% от анкетираните смятат, че това не е така.

Изглежда, че самият доклад на Мълър беше приет с одобрение от американската общественост, като 73% от гласоподавателите посочват, че този доклад е много или донякъде точен, докато само 10% смятат, че той не е много прецизен или дори изобщо не е верен.

Конкретните стойности са относително стабилни в целия политически спектър, тъй като 40% от демократите и 42% от републиканците са съгласни, че докладът Робърт Мълър е много точен. Междувременно 48% от гласоподавателите смятат, че Тръмп е възпрепятствал разследването на Мълър, докато 39% са отговорили, че не го е направил.

Изследването е проведено сред 1000 американски граждани на 18-и и и 19-и април с допустима статистическа грешка от 3,3%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна