Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството и опозицията във Великобритания подновяват преговорите за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания днес се подновяват преговорите за Брекзит между правителството и опозиционната Лейбъристка партия след завръщането на депутатите от Великденска ваканция. На този фон продължават призивите за оставка на премиера Тереза Мей от депутати от собствената й Консервативна партия. 

Министри и лидери от опозицията ще се опитат да излязат от застоя по Брекзит като постигнат сделка, която може да получи подкрепа на депутатите в парламента. Но някои депутати консерватори са разгневени дори само от факта, че Тереза Мей преговаря с опозицията. Найджъл Еванс призова Мей да подаде останка като премиер колкото се може по-скоро. Еванс, който е един от секретарите на Комитет 1922 заяви тази сутрин за Би Би Си, че единственият начин за излизане от кризата е избор на нов лидер на Консервативната партия.  

В същото време редови членове на партията свикват извънредна среща на така наречената "Национална консервативна конвенция" също с искане Мей да се оттегли. Според партийните правила депутатите не могат да поискат нов вот на недоверие в премиера до декември тази година, но ако редовите членове гласуват вот на недоверие на срещата, макар и този вот да не е обвързващ, Комитет 1922 може да помисли за промяна на разпоредбите. Брекзит бе отложен до 31 октомври, което означава, че е много вероятно Великобритания да вземе участие в изборите за Европейски парламент през май. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна