Eмисия новини
от 15.00 часа

Открива се Международният конкурс "Млади виртуози"

Илина Илиева, Мила Цанкова и Момчил Пандев
Снимка: личен архив

С  тържествен концерт тази вечер се открива 15-ия международен конкурс "Млади виртуози". Артистичният директор на конкурса Милка Митева разказа пред Радио София, че концертът ще бъде на лауреатите от предишни издания, а откриването му ще бъде с награденото произведение от миналогодишния конкурс "Перперикония" от Десислава Георгиева в изпълнение на квартет "Арте":

Ще видим развитието във времето на носителите на голямата награда "Откритие", ще проследим кой какво е постигнал и мисля, че това ще ни донесе огромна радост. Надявам се да присъстваме на един концерт на млади музикални бисери. Наистина това ни дава сила, кураж да продължаваме напред.

Изданието на конкурса по композиция тази година е посветен на Панчо Владигеров по повод 120-та годишнина от рождението му. Той ще бъде в две части - написване на произведение за пиано и написване на произведение за камерен ансамбъл. Вторият акцент в конкурса ще бъде представяне на носителите на Голямата награда в поредица от концерти в София в сградата на ул. "Оборище" 5, както и в Пловдив.

Повече подробности за конкурса - в интервюто на Лили Големинова с Милка Митева.

Още от
Триото Емерсън, Лейк и Палмър

Фрагменти

публикувано на 20.10.19 в 08:35