Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва към нови 6-месечни върхове след затягането на санкциите на САЩ спрямо иранския износ

Петролните фючърси поскъпват отново към най-високи нива за 2019-а година, тъй като инвеститорите продължават да реагират на решението на Доналд Тръмп да затегне санкциите върху износа на ирански петрол от началото на следващия месец.

В понеделник администрацията на Белия дом обяви, че от 1-ви май прекратява изключенията, които бяха предоставяни на някои вносители да купуват ирански петрол, без те да се окажат изправени пред заплахата от американски санкции. Новото решение има за цел да сведе до нула износа на петрол от Иран, лишавайки по този начин иранският режим от най-значимия източник на приходи, допълни Белият дом.

Мерките ще засегнат най-силно Китай и Индия, тъй като тези държави са най-силно зависими от вноса на ирански петрол, но затягането на санкции се отнася и за още 6 държави - Гърция, Турция, Италия, Япония, Южна Корея и Тайван.

Решението на американската администрация да затегне влезлите отново в сила през миналия ноември санкции на САЩ върху износа на петрола от Техеран доведе до ръст на петролните фючърси по време на търговията в понеделник с малко под 3%, като възходящото ценово движение продължава и през днешната търговия.

                                                                 Графика на петрола Брент

Снимка

Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни поскъпват във вторник с 0,8% към 74,65 долара за барел, достигайки ново най-високо ниво от 1-ви ноември 2018-а година, и след като вчера те поскъпнаха с цели 2,9 на сто.

Аналогичните фючърси на американския лек суров петрол пък се повишават с 0,78% малко над нивото от 66,00 долара за барел за пръв път от 31-ви октомври насам, след като изтеклите вчера майски фючърси нараснаха с 2,7% до 65,70 долара за барел.

Преди въведените през ноември нови американски санкции Иран беше четвъртият по големина производител в рамките на ОПЕК с около 3 млн. барела на ден, но в рамките на настоящия месец износът на ирански петрол се сви до малко под 1 млн. барела дневно, според данни на компанията Refinitiv.

Това дава основание на редица анализатори да предполагат, че глобалните пазари на черното злато биха могли да се справят с очакваното нарушаване на иранските петролни доставки, тъй като останалите водещи производителки в рамките на ОПЕК има достатъчен свободен производствен капацитет.

След решението на Белия дом последваха заплахи от страна на Техеран, че ако на Иран не бъде разрешено да изнася петрол през пролива Ормуз, този важен маршрут за петролните танкери може да бъде блокиран. През Ормузкия пролив преминава около 20% от световния петрол и около една трета от целия петрол, пренасян по море. Тази заплаха обаче оказва допълнителна подкрепа за днешното поредно поскъпване на петрола, тъй като вероятно се отразява в ценовата рискова премия на петролните фючърси.

Според анализ на банката Barclays, цитиран от Ройтерс, вчерашното решение на САЩ е изненадало много участници на пазара, като този ход ще "доведе до значително затягане на петролните пазари". Британската банка добави, че целта на Вашингтон да намали износа на ирански петрол до нула е "основен възходящ риск за текущата ни прогнозна цена за петрола Брент през настоящата година от 70 долара за барел, като тя може да бъде повишена с поне 5 долара за барел".

Анализатори от компанията Bernstein Energy пък заявиха във вторник, че "Саудитска Арабия може да компенсира недостига от Иран", като според тях това ще доведе до връщане на добивите на саудитски петрол към рекордни нива около 10,5 млн. барела на ден спрямо настоящите 9,8 млн. барела дневно.

От Bernstein Energy добавиха, че в същото време "по-високите цени на петрола ще стимулират допълнително производството в САЩ", въпреки че това вече достигна рекордните над 12 млн. барела на ден в рамките на настоящата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна