Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на Чипровския килим – 27 и 28 април

Красотата на старинните мотиви и модерното им приложение в творбите на Лорета Велкова

С невероятен усет, присъщ на големите творци, Лорета Велкова пресъздава традиционните чипровски мотиви по нов начин, съчетавайки ги с модерното изкуство, а ръчно изтъканите пътеки, стенни пана, възглавници, картини и други предмети не само греят в типичните за чипровските килими цветове, но и стоплят с любовта, втъкана в тях.

Родена съм в Чипровци и съм израснала покрай стана на майка ми. Наблюдавала съм я как тъче килими и всичко се е запечатвало в съзнанието ми – спомня си Лорета Велкова. – На доста по-късен етап реших и аз да изработвам нещо, което е свързано с чипровския килим, защото той носи послания. Килимът е вълшебство, приказка, която много хора не могат да разчетат. Това не е обикновена постелка за земята, това е богатство, има мистика. Тя идва от мотивите и символите, които се втъкават в него.



Един от най-използваните символи е „канатица”. Той е много древен и представлява стилизирана пеперуда. Тя предпазва от зли сили, носи късмет и благоденствие. В миналото, когато мъжете са заминавали на гурбет, жените изтъкавали специални килимчета с канатица, за да ги закрилят и да се върнат здрави и с голяма печалба. Сега по-трудно може човек да вземе килим със себе си, така че се изработват малки пана с канатици – когато тръгнат хората в чужбина, да ги закрилят и да ги пазят – обяснява Лорета Велкова.



Друг символ са птиците – на душевна чистота, свобода, добри вести.



Символът, който обозначава Слънцето, като носител на хармония, сила, енергия, се нарича „кола”.



В килимите често се използва и „маказ”. Той представлява два триъгълника, обърнати с върховете един към друг. Това е женското и мъжкото начало. Когато маказът има допълнителни триъгълници от горната и от долната страна, олицетворява разрастването на рода.



За „каракачката” се смята, че е символ на богинята на плодородието. Много са символите, посланията са позабравени с годините, но основните се знаят и се предават.



Технологията, по която Лорета Велкова работи повече от 20 години, е старинна – на вертикален стан и с използване на естествени материали.



Изкуството винаги много ми е харесвало. Като взимам традиционните български мотиви и ги пресъздавам по модерен начин, така че да намерят място във всяко едно съвременно жилище, аз изразявам себе си. За създаването на една творба е нужно човек да има ясна мисъл какво иска да направи. Необходимо е да владее тъкаческата техника до съвършенство, да може да рисува също е важно, защото художественото тъкане е рисуване с конци и прежди. Човек трябва да пресъздава това, което в момента иска да изрази, по начин, по който той го вижда
– убедена е Лорета Велкова.



Великолепните произведения на майсторката могат да се видят на фестивала на Чипровския килим, който ще се проведе на 27 и 28 април. През  тези два дни гостите на Чипровци могат да научат всичко за килимарството, както и да опитат сами да създадат нещо за спомен. А ето какво послание предава на хората чрез произведенията си Лорета Велкова, която във всяка творба влага не само въображение, но и частица от своята душа:

Трябва да запазим традицията, да я съхраним, да я предадем на идните поколения. Да вземем основата от традицията, а всеки да я покаже по различен начин, така че тя да намери достъп до по-младите поколения, да стигне до съвременния дом, да се запази и предаде на бъдните поколения. Защото ние не трябва да изгубваме нашата идентичност, а да запазим българското, за да можем да пребъдем като народ и държава.

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна