Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Славев: Има заплаха контролът върху защитата на личните данни да е зависим от изпълнителната власт

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи коментира пред БНР предлаганото от Института извънредно свикване на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

“Въпреки, че има решение на Конституционния съд, което казва, че мандатите на публичните институции са белег и стълб на демократичността и е недопустимо те да бъдат нерегламентирано нарушавани, т.е. без основание да се прекратява мандат на независим регулатор, в случая за Комисията за защита на личните данни, но така и те да се оставят извън мандат да упражняват правомощия“, коментира Славев в интервю за предаването “12+3“ изтичащия мандат на КЗЛД (Комисията за защита на личните данни).

"В този случай ние смятаме, че съществува действителна заплаха контролът върху защитата на личните данни да е зависим от изпълнителната власт", посочи още той и допълни:

“И тук е проблемът, защото КЗЛД, прилагайки закона, трябва да следи да няма нарушение с нашите лични данни, включително и от страна на държавата и институциите. ...  Хората, които са на работа в момента, зависят от решението на Бойко Борисов дали ще обяви нов състав".

“Разшириха страшно много правомощията на Комисията за защита на личните данни, самите те бяха в основата на такова широко тълкуване на правомощия, които трябва да има един регулатор, стъпвайки върху промени в европейското право“, коментира Славев и добави:

"В случая промените, които приеха в началото на тази година в законите, дават право на Комисията да влиза в медии, да проверява компютри, включително да налага и санкции, ако определена медия е нарушила неприкосновеността на личния живот".

Според него органът, който трябва да следи мандатите, не го прави последователно, защото:

“В случай процедурата е двуфазова, именно номинациите се правят от Министерски съвет, но изслушването и изборът е от страна на Народното събрание. Тъй като Народното събрание в една парламентарна република контролира правителството, ние призовахме ръководството на Народното събрание да подемат инициатива и да кажат на правителството да спазва закона, а не да го нарушава“.

В предаването “Преди всички“ по програма "Хоризонт" утре (24 април) може да чуете правосъдния министър Данаил Кирилов за процедурите, свързани с възможностите за разследване на "тримата големи" в съдебната система.

Цялото интервю на Силвия Великова с Теодор Славев за предаването “12+3“ по програма “Хоризонт“ може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна