Eмисия новини
от 16.00 часа

Софийската стокова борса: Скок в цената на петрола и срив в цените на зърното

Рязък скок в цената на петрола на международните пазари и срив в цените на зърното на световните борси от началото на годината, показват тенденциите и на Софийската стокова борса.

Петролът е поскъпнал с 25 % за четири месеца, а поевтиняването на зърното навсякъде е с повече от 10 %.

От началото на годината, суровият петрол е поскъпнал от 54 до 72 долара за барел. Според експертите пазарът не е бил свидетел скоро на подобно сериозно увеличение. Това е вдигнало цените на борсата със 7 % - при най-масовия бензин - до 1830 лв. за хиляда литра, без ДДС, при дизеловото гориво - с 22 % - до 1940 лв. за хиляда литра, без ДДС.

"Това са реалностите. Тук не може да търсим някаква вина или някаква изненада. 25 % е много голям процент увеличение за четири месеца и няма как да не повлияе на производните. Лошото е, че преди великденските празници, преди лятото, когато е по-голямата консумация на горива, имаме такава тенденция", посочи главният изпълнителен директор на Стоковата борса Васил Симов.

Според борсовите експерти цените на зърното у нас и по света следват обратната тенденция. Твърде необичайно за това време на годината, но цените навсякъде падат с между 10 и 15 % заради очакваната по-добра реколта и по-добър пазар.

Прогнозата на Световния съвет по зърното за реколтата от пшеница в България тази година е 6 млн. тона.

Репортажа може да чуете от звуковия файл.


Галерия

Още от

БНБ пуска нова 50-олевка

обновено на 18.10.19 в 16:41