Eмисия новини
от 22.00 часа

Ръководството на УНСС предупреди, че учебното заведение е заплашено от фалит

| обновено на 23.04.19 в 18:58
Снимка: УНСС

Ръководството на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) предупреди, че учебното заведение е заплашено от фалит. Причината са възникнали задължения заради изграждането на нов учебен корпус, който се изгражда по програма „Региони в растеж“ и с допълнителни 7,5 млн. лева, обещани от държавата. УНСС търси от държавата 10 милиона лева, необходими за завършването и оборудването на нов учебен корпус.

Университетът е заплашен от запор на сметки и от неплатежоспособност, което означава, че са под въпрос заплатите на преподавателите и стипендиите на студентите и докторантите.

„Задълженията на УНСС към строителната фирма, изпълнител на проекта към днешна дата, надхвърлят 6 милиона лева", алармира Ангел Стойков, председател на Студентския съвет към висшето училище: 

„Университетът, ако не се издължи, сметките ще бъдат запорирани, частен съдия-изпълнител ще навлезе в университета, за да изземе дължимите средства".

Подписан през 2016 г., договорът предвижда реализиране на проекта с евросредства и 7,5 съфинансиране от страна на финансовото министерство, но обещаните от държавата пари все още не са отпуснати. Ако финансирането не бъде осигурено и срокът на проекта не бъде удължен, държавата ще се наложи да връща европейските средства заедно с лихвите, алармират от УНСС.

Министерството на финансите (МФ) ще възложи инспекция на обществената поръчка за новия учебен корпус на УНСС, съобщават от ведомството. МФ излезе с официална позиция, след като висшето училище публикува писмо с искане държавата да изпълнява ангажимента си за финансиране на проекта. От финансовото министерство отговориха, че ще спазят ангажимента си за отпускането на обещаните вече пари, но едва след като са усвоени евросредствата и при пълно спазване на подписания първоначален договор по оперативната програма. 

Все още парите по „Региони в растеж“, които са 4,5 млн. лева, не са напълно усвоени, а от финансовото министерство смятат, че държавната помощ трябва да бъде отпусната, след като това стане и при пълно спазване на вече сключения договор. 

Освен това в министерството е постъпило искане за допълнително финансиране – над обещаните 7,5 млн. лева и над парите по европрограмата, защото е сключен допълнителен договор с фирмата - изпълнител. Тъй като практиката да се сключват договори на най-ниската цена, а след това проектите да се оскъпяват с анекси, е показала пороци през годината, от финансовото министерство настояват Държавната финансова инспекция да провери случая. 

От просветното ведомство също излязоха с коментар по темата. Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви пред журналисти, че предстои да бъде уточнена технологията, по която ще бъдат предоставени средства на университета. Той обаче подчерта, че парите няма да бъдат отпуснати от бюджета на министерството:

„Нямаме бюджетен ангажимент в легалния му смисъл, право на разход, гласувано в Закона за бюджета или в постановление на МС, от една страна, е Министерството на регионалното развитие, от друга страна, е Министерството на финансите, от трета страна, е УНСС. Ние, може би, в най-малка степен в този триъгълник. Имаме уверение на министъра на финансите, изразено с писмо в края на 2016 г., че ще бъде дофинансиран проектът“, обясни просветният министър Красимир Вълчев. 

Още от

28 октомври - неучебен, но присъствен

публикувано на 22.10.19 в 14:13