Eмисия новини
от 18.00 часа

Премиера на „Натюрморт със затлъстял племенник“ в Плевен

Премиера на „Натюрморт със затлъстял племенник“ в Драматично–кукления театър „Иван Радоев“
Снимка: Латинка Светозарова

В сезон номер 100 на плевенския Драматично –куклен театър „Иван Радоев“ тази вечер ще се играе премиерата на „Натюрморт със затлъстял племенник“ , комедия от румънския автор Йон Сапдару. 

Режисьорът Боян Иванов е поверил ролите на актьорите Асен Данков, Екатерина Стоянова, Адриан Филипов, Генадий Николов и Сергей Константинов. Пиесата се поставя за първи път у нас.

Младият режисьор Боян Иванов започва творческия си път в Плевен преди години, след като завършва Висшето училище за музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн в майсторския клас на професор Ханс Холман. Тази вечер той отново се връща тук и отправя поредното си предизвикателство към зрителя с премиерния си спектакъл „Натюрморт със затлъстял племенник“ . 

"Това, с което ми привлече вниманието пиесата всъщност е, че се развива твърде необичайно действието. Започва като една обичайна комедия, но след това много бързо авторът така се разделя с традиционните ходове и всъщност се движи изключително неочаквано и в този смисъл не знаеш във всеки момент какво ще се случи. Пиесата е абсолютно мултижанрова", разказа пред "Хоризонт" режисьорът.

В главната роля влиза Асен Данков.

"Ще кажа, че е предизвикателство и нещо много сладко, защото голяма част от актьорите винаги  мечтаят и искат да изиграят нещо, което е тотално различно от тях. В случая на мен ми се наложи да играя с още 80 килограма отгоре като визия, което изисква и съответно като актьор да можеш да го запомниш - все едно наистина тежиш толкова. Аз нямам никаква представа какво е да носиш такъв товар - да ходиш така, да дишаш така и да говориш така - тотално ти се изменя физиологията. В тази пиеса всъщност главният проблем е една такава силна любов на тези три лели, които всъщност са го отгледали като три майки това момче. Тази прекомерна загриженост към него и старание непрекъснато да го обгрижват, всъщност те са съсипали в известна степен неговия живот."

Режисьорът Боян Иванов не обича еднозначни пиеси, така е и с тази комедия. "Аз много харесвам и филми, и пиеси, представления, които не са ми еднозначни. При всички случаи се надявам да се смее публиката, защото все пак си е комедия, но в никакъв случаи не е само комедия и финалът е по-скоро тъжен. Това мога да издам."

В юбилейния за театъра сезон плевенчани и гостите на града могат да се насладят на едно необичайно представление на сцената, която вече носи името на създателя на театъра - Александър Гюров.

Повече можете да чуете в звуковия файл
Още от

Стефка Янорова на 50! Честит юбилей!

публикувано на 16.10.19 в 11:45