Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС дава стипендии на изявени студенти по медицина

Снимка: БГНЕС

За първи път изявени студенти по медицина от цялата страна ще получават стипендии от Българския лекарски съюз (БЛС). Досега стипендианти на организацията са били само вече завършили млади лекари. 

45 изявени студенти по медицина в 5-и и 6-и курс ще получават стипендии от по 100 лева на месец. Стипендиантите Ивона Чолакова и Денис Ешрефов заявиха: 

"Ще ми помогне за развитието, ще си купя учебниците, които винаги съм искала, но не са ми достигали финансови възможности".

"Това е една добра стъпка, все пак да покажат, че ни приемат като едни бъдещи колеги, тъй като това е нашият естествен път".

Стипендиите са начин да задържим младите лекари в България, каза председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров. По думите му, напускащите страната медици намаляват:

"Разбира се, ние не можем да спрем окончателно миграцията, защото ЕС е свободна зона за движение".

Какви са очакванията на бъдещите млади лекари:

"Най-вече заплатите – това е първото условия".

"Ще продължа тук да работя, като е ясно, че има много проблеми в здравеопазването в България. Но считам, че всеки трябва да опита да си свърши работата по най-добрия начин въпреки пречките и това мисля и аз да направя".

Стипендиантската програма на БЛС се осъществява с подкрепата на големи фармацевтични компании. От организацията уточниха, че за първи път в програмата за подпомагане на млади медици се включват и студенти. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!