Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уловът на цаца в България е 1/20 от запаса, няма опасност рибата да свърши

Снимка: БГНЕС

Риболовните кораби ловят 1/20 от рибните запаси на цаца в българската част на Черно море и няма опасност тя да свърши. Това обяви в Сливен д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море, по повод на изнесената информация, че се извършва прекален улов на този вид риба.

Според цитирани от него данни запасите от цаца са между 40 и 60 хиляди тона в българската акватория, отпуснатата квота от ЕС е 8500 тона, а реалният улов е между 2500 и 3000 тона на година. Господинов беше в Сливен по повод отчетното събрание на Асоциацията на рибопреработвателите "БГ Фиш". 

Той коментира, че един от най-големите проблеми, които трябва да бъдат разрешени в сектора, е спирането на нелегалната продажба на риба:

"Рибата трябва да се продава, преминала през предприятие. Предприятието или борсата, или тържището, или център. Да се сложи на етикета. На етикета пише кой къде я е произвел, при какви условия да се съхранява, колко дни е срокът на годност. Как можаха големите вериги магазини да го направят, а ние се опитваме да осигуряваме условия на хора, които не играят по правилата. Това е единият ни проблем, но, пак казвам, ние няма да стачкуваме пред министерството, защото твърде интелигентни пазари имаме навън, за да се борим за нашия малък пазар тук". 

Господинов каза още, че продукцията на българските рибопреработвателни предприятия е предпочитана от западните и азиатските пазари, а през сезона те осигуряват работа на около 13 хиляди души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени