Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на Уолстрийт след по-добри корпоративни отчети на водещи американски компании

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник основните фондови индекси стартираха търговията на Уолстрийт с известни повишения след серия добри корпоративни отчети за първото тримесечие, включително на компании от топ 30 на индекса "Дау Джоунс" като Coca-Cola и United Technologies Corp., както и на известната социална интернет медия Twitter Inc.

Индексът DJIA се повишава с близо 55 пункта (с 0,21%) най-вече в резултат на ръст на акциите на Coca-Cola с над 2% и на United Technologies Corp. - с 3,33%, след като и двете значими компании представиха по-силни от очакваното финансови резултати за първите три месеца на настоящата година. На другия полюс обаче са акциите на други компании от топ 30 на индекса на сините чипове - Verizon Communications Inc. и Procter & Gamble Co., като техните акции се понижават съответно с 2,68% и с 2%, след като финансовите им отчети не бяха добре посрещнати от инвеститорите на Уолстрийт.

Силен финансов отчет, оповестен след края на вчерашната търговия, допринася за поскъпване с 3% на акциите на Whirlpool Corp., като в същото време акциите на Lockheed Martin Corp. нарастват с близо 6%, след като финансовите показатели на индустриалния гигант в сектора на отбраната също надвишиха очакванията на Уолстрийт. Акциите на Harley-Davidson Inc. обаче се понижават с 1,7% след първоначален ръст с близо 2%, тъй като компанията за производство на мотоциклети представи по-слаби печалби през първото тримесечие, но и по-добри приходи.

Широкият индекс S&P500 нараства с 0,37% към 2920 пункта, достигайки по този начин най-високо ниво от 4-ти октомври 2018-а година и отправяйки поглед към рекордния връх около 2941 пункта от 21-ви септември миналата година.

Технологичният индекс Nasdaq Comspite пък се повишава с 0,69% благодарение и на драматичен ръст с над 15% на акциите на Twitter, след като известната социална интернет медия отчете скок с 18% на приходите през първото тримесечие, близо два пъти и половина по-голяма от очакваното печалба (от $0,37 за акция при прогноза за печалба от $0,15), както и увеличение на ежедневните активни потребители до 134 милиона от 126 милиона през последното тримесечие на 2018-а година при прогноза за понижение на тяхната бройка с 9 милиона.

Акциите на Walt Disney Co. пък поскъпват с 1,68% преди световната премиера на филмовата поредицата "Отмъстителите: Края на играта", която ще започне да се излъчва по кината в целия свят тази сряда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени