Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институцията на Омбудсмана у нас с най-високи статут за правозащитна организация

Снимка: БГНЕС

Институцията на Омбудсмана у нас вече е с пряк достъп до Организацията на обединените нации и получи най-високия статут - „А“ за правозащитна организация. Това съобщиха от пресцентъра на Мая Манолова. Полученият статут дава възможност омбудсманът да участва и да изразява позиция в заседанията на всички комитети по правата на човека на ООН, както и в Съвета по правата на човека.

На среща с граждански и неправителствени организации омбудсманът Мая Манолова поясни какво е значението на този статут: 

„Това означава, че институцията на омбудсмана, като национална институция, която защитава правата на човека, отговаря на най-високите световни стандарти, за независимост, за безпристрастност, за плурализъм, за максимално широк мандат, за прозрачност“.

Чрез новия статут институцията ще получи не само по-висок авторитет, но и възможност да защитава по-добре правата на българските граждани. 

„Вече имаме възможността да повдигнем въпроси, свързани с правата на българските граждани пред най-високи световни правозащитни форуми. Имаме право вече да участваме пълноправно в работата на комитетите по правата към ООН и да поставяме в дневния ред на тези високи форуми проблеми, свързани с правата на гражданите на България“, допълни Манолова. 

Само 12 страни в ЕС имат национална институция по правата на човека, акредитирана със статут „А“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени