Eмисия новини
от 18.00 часа

„Аларма Пънк Джаз“ и „Афровизия“ представят Басеку Куяте и групата му Ngoni Ba от Мали

Световноизвестният виртуоз, свирил рамо до рамо с Али Фарка Туре, Тумани Диабате, Тадж Махал и Бела Флек, е първият голям малийски музикант, който посещава страната ни от 1968 г. насам

Басеку Куяте (седналият с белите дрехи) и съпругата му Ами Сако с групата Ngoni Ba
Снимка: Томас Дорн

Басеку Куяте, един от водещите съвременни музиканти от Мали, ще свири с групата си Ngoni Ba на 6 юни, четвъртък, в Голямата зала на клуб „Mixtape 5“. Басеку е автор на пет албума, нееднократно награждавани и представени през последните 13 години международно от ключови музикални компании като Sub Pop, Glitterbeat и OutHere Records. Освен това свири в няколко ключови албума на най-известния жив майстор на музика за кора (западноафриканска арфа) в света Тумани Диабате. Също така е и един от любимите музиканти на малийския крал на блуса Али Фарка Туре, съпровождали го до самата му смърт (Басеку Куяте може да бъде чут доста осезаемо в последния албум на Али – излезлия посмъртно през 2006 г. Savane). Басеку е член още на Symmetric Orchestra и на AfroCubusmo (където свири заедно с Тумани Диабате, Елиадес Очоа и Джелимади Тункара). Гостувал е в не един и два записа на любими на всички музиканти като Бела Флек, Уму Сангаре, Хабиб Коате, блус легендата Тадж Махал, Шейх Тидиан Сек, „Африка Експрес“ на Деймън Олбърн и др. Понастоящем свири и с един от водещите европейски джаз пианисти – германеца Йоаким Кюн. Едва ли има компилация на тема „Desert Blues“ от последните десет години, в която да не е включена песен на Басеку.

Басеку Куяте (фотограф: Томас Дорн)
Басеку Куяте е роден през 1966 г. в Гарана, малко селце в близост до Сегу в Мали, в семейство с вековни грио-традиции. В традиционните култури в Западна Африка грио са най-уважаваните членове на обществото – шамани, лечители, съветници на общността, церемониални фигури, разказвачи на истории, музиканти, пазители на паметта. Начинът на Басеку на свирене на нгони (или джелии-нгони, „знахарско нгони“ – типичния за Мали народен струнен инструмент от китарен тип) е колкото в съзвучие с традицията, толкова и изследващ огромните възможностите на този малък наглед, но огромен като културно влияние инструмент. Провъзгласен за „Джими Хендрикс на нгони-то“, Басеку Куяте, най-известният съвременен нгони-свирач и композитор в света, използва както виртуозни техники, така и модерни средства като уа-уа педали и др., като по този начин изстрелва традицията направо в открития космос. За групата Ngoni Ba измисля и различни комбинации и конфигурации с нгони-та в различни регистри  – нещо напълно ново за този инструмент. Ангелският глас в групата е съпругата му Ами Сако.
„Аларма Пънк Джаз“ на БНР и платформата „АфроВизия“, специализирана в запознаването на аудиторията с традиционната и модерната музика от Африка, са подготвили за концерта на 6 юни и друга група с африканско участие, създадена в София специално за събитието, която да открие вчера за Басеку Куяте и квинтета му. Очаквайте подробности скоро.
Билети вече има в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. Малийски музикант от ранга на Басеку Куяте не е идвал за концерт у нас вече повече от половин век. Последният голям е кралят на блуса от поречието на река Нигер Али Фарка Туре, тогава само 28-годишен, който участва в Младежкия фестивал през 1968 г. с Регионалната група на Мопти. Тук Али Фарка купува и първата си китара – казанлъшка „Кремона“ от добре познатия модел с двете резонаторни дупки… Но тази история вече я знаете – eдва ли има по-известна българска китара в света от тази на Али Фарка Туре, ментора на Басеку.

Още от

Стефка Янорова на 50! Честит юбилей!

публикувано на 16.10.19 в 11:45

Прелюдия към „Пловдив джаз фест 2019“

публикувано на 16.10.19 в 11:30