Eмисия новини
от 18.00 часа

Седмокласничка от Кюстендил спечели състезанието по правопис на английски език

3
Седмокласничката Виктория Йорданова от ПМГ „Емануил Иванов“
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

Финалният кръг на Деветото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee се проведе тази година в Американския колеж в София. Това беше последното събитие от тазгодишния календар на състезанието, в което най-добрите 30 ученици определиха Spelling Bee шампиона на България.

След оспорвано състезание, продължило над 3 часа, победата извоюва седмокласничката Виктория Йорданова от ПМГ „Емануил Иванов“, Кюстендил. Нейна достойна подгласничка е Мила Георгиева от СУ „Проф. Асен Златаров“, Първомай. Участниците показаха изключителни познания по английски език и впечатлиха многобройната публика със своята увереност.

Тазгодишният шампион Виктория чете комикси на английски и на японски и обича да слуша мюзикъли, а и някои партии пее сама! „Всичко започна от комиксите! Японците са много добри в анимацията, затова след 7-и клас ще продължа да уча в моето училище и ще се насоча към информационните технологии. Един ден искам да уча в Япония“, казва шампионката в Деветото национално състезание по правопис на английски език Виктория Йорданова от Кюстендил.

Присъстващите бяха поздравени от г-жа Нанси Шилър, президент на фондация „Америка за България“, г-жа Саманта Смит, пресаташе на Посолството на САЩ, г-жа Любов Костова, Директор на Британски съвет и г-н Ричард Юинг, Президент на Американския колеж. Беше прочетен и поздравителен адрес от г-жа Ваня Кастрева, Началник на РУО – София-град.

Всички участници получиха грамоти, купи и много награди, предоставени от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПЛЮС“, Британския съвет и „Монделийз“ България, а Burger King България осигуриха вкусни сандвичи. Всички участници и техните учители ще участват в едноседмичен езиков лагер през юли.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПЛЮС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България” и с подкрепата на Посолството на САЩ, Британския съвет, Езиков и изпитен център АВО, Американски колеж и Министерството на образованието и науката.

Интервюто с Виктория Йорданова може да чуете от звуковия файл.


Галерия

Още от