Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 90% от гласувалите в Египет дадоха власт на Сиси до 2030 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 90 процента от гласувалите на референдум в Египет са одобрили конституционни промени, които ще позволят на президента Абдел Фатах ал-Сиси да остане на власт до 2030 година. Това гласят изнесени официални данни, след три-дневното гласуване в края на миналата седмица. 

Според египетската избирателна комисия, цитирана от Ройтерс и Франс прес, промените са одобрени от 88,8 процента от гласувалите, но при избирателна активност под 45 процента. Одобрението на над 23 милиона души е достатъчно за окончателна промяна на основния закон, която вече е в сила, обяви председателят на комисията Лашийн Ибрахим. 

Освен удължаване на президентския мандат на 6 години, промените предполагат създаване на вицепрезидентски пост, втора парламентарна камара, както и задължителна 25-процентова квота на жени-депутати.

Генерал Сиси е на власт от 2013 година, когато военните свалиха ислямиста Мохамед Морси. В момента в страната има десетки хиляди политически затворници. 

Миналата година Сиси беше преизбран с близо 98 процента одобрение. След промените новия му мандат ще продължи до 2024 година, а впоследствие ще има право и на трети. 

Референдумът беше свикан само дни след парламентарното решение за него и при ограничена кампания на несъгласните. Властите предлагаха транспорт до секциите, а репортажи показаха как подкрепилите промените получават храни и други стоки от първа необходимост.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна